KDR wydane tylko dla rodziców - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 wrz 2019, 17:20

Mam problem,
W marcu br Pan X złożył wniosek o KDR wyłącznie jako dla rodziców, zaznaczając,że troje dzieci było na ich utrzymaniu i że dla nich nie wnosi o KDR. Karty zostały wydane rodzicom. Po czym po kilku miesiącach Pan X zadzwonił do OPS z pretensjami dlaczego jego dzieci nie otrzymały KDR.Po wyjaśnieniu, że nie zaznaczył we wniosku,że dzieci kontynuują naukę i że wnosi dla nich o KDR stwierdził, że pracownik go źle poinformował, co nie jest prawdą. Jak teraz załatwić sprawę i jak to zrobić w systemie. Dzieci już są zaznaczone że nie wnoszą o KDR. No i wniosek jest, że wyłącznie dla rodziców.
Proszę o poradę
klonik
Praktykant
Od: 17 wrz 2019, 16:52
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 wrz 2019, 7:18

albo zrobić uzupełnienie dla 3 dzieci co nie będzie generować kosztów albo zrobić dodanie 3 dzieci jako nowych członków jeżeli tamten poprzedni wniosek system policzył tylko na 5,45 zł to żeby wyjść mniej więcej na to 13,89 zł. ze stratą 7 groszy ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 18 wrz 2019, 7:58

Jak zawsze pracownik źle informuję... albo częściej "ALE PAN TAK POWIEDZIAŁ", albo "nie, nie dawał mi Pan żadnych oświadczeń". Nie wiem jak było w twoim przypadku, ale to, że jak coś jest źle to szukają winnych wszędzie tylko nie u siebie.

Zrobiłeś wszystko poprawnie zgodnie ze złożonym wnioskiem.
Nowy wniosek musi Pan oczywiście złożyć - tak jak UBU napisał albo jako uzupełnienie rodziny albo wnoszę dla nowego członka rodziny wielodzietnej i wskazać trójkę dzieci spełniających warunki ustawy.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Za rozpatrzenie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny, tzw. „uzupełnienie rodziny”, nie przysługuje gminie dotacja. Dotyczy to sytuacji złożenia wniosku dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku dla rodziny nie został w nim uwzględniony, ale był członkiem tej rodziny, np. najstarsze 23-letnie czwarte dziecko nie uczyło się, a teraz rozpoczęło naukę na studiach wyższych – przy czym nie dotyczy to ww. sytuacji, w której dzieci były wskazane na wniosku o przyznanie Kart dla rodziców.. Z ostatniego zdania bym wywnioskował, że powinienem wybrać opcję "Wnosze o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny..." ale w praktyce masz 2 opcje ;)
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2019, 8:14

Dzięki Michu
Ja tylko dodaję nowe komentarze, natomiast ty je świetnie uzupełniasz :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 18 wrz 2019, 8:40

ubu pisze:Dzięki Michu
Ja tylko dodaję nowe komentarze, natomiast ty je świetnie uzupełniasz :lol:
haha, czasem po prostu muszę dodać coś od siebie :lol: czasem może się powtarzam :oops:

Zwłaszcza gdy mnie coś zainteresuje - w tym przypadku zrzucanie winy na urzędnika :D najlepsze jest jak ktoś pomyli nazwisko dziecka i wpisze "stare" a nie te "nowe" po zawarciu związku małżeńskiego. I gdy ja zawsze ten wniosek przed odebraniem sprawdzam nawet 2-krotnie i mówię, ze powinno być wszystko w porządku, a przy wprowadzaniu do systemu wyskakuje nowe nazwisko, dzwonie do Pani, a ta mi mówi "ale Pan sprawdzał wniosek". :shock: Ooooo... chyba czas wykuć na pamięć nazwiska wszystkich mieszkańców z Gminy i ich dzieci xD
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2019, 18:45

Dziękuję za okazaną pomoc :)
klonik
Praktykant
Od: 17 wrz 2019, 16:52
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU