Kiedy alimenty nazwać alimentami - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 18 maja 2016, 8:58

Pani samotna złożyła wniosek o 500+. Nie ma zasądzonych alimentów, na załączniku oświadczyła ZERO.
Kiedy alimenty na rzecz dzieci uznajemy jako alimenty?
Wtedy kiedy jest wyrok sądowy/ugoda?
Czy istnieje coś takiego jak alimenty dobrowolne?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 9:06

nie ma alimentów dobrowolnych, musi być wyrok
????

Napisano: 18 maja 2016, 9:44

Nie musi być wyroku. Na oświadczeniu o dochodach niepodlegających opodatkowaniu w pouczeniu napisane jest alimenty na rzecz dzieci. Nie ma tam napisane zasądzone prawomocnym wyrokiem sądu. Jak ktoś oświadcza, że otrzymuje to my to liczymy jako dochód.
klo

Napisano: 18 maja 2016, 20:53

nie ma alimentów dobrowolnych, musi być wyrok
A skąd te rewelacje?

Obowiązek alimentacyjny nie powstaje w dniu w którym wyrok alimentacyjny staje się wykonalny. Wyrok jedynie konkretyzuje obowiązek alimentacyjny a nie go tworzy. Z obowiązku alimentacyjnego można się wywiązywać w różny sposób np. poprzez sprawowanie opieki. Jeśli strona oświadcza że w roku bazowym otrzymała alimenty to na jakiej podstawie nie wliczysz ich do dochodu? Czyżbyś lepiej wiedziała jakiego charakteru były pieniądze otrzymane przez stronę? Wyrok to ostateczność i zapada zazwyczaj wówczas gdy jedna ze stron dobrowolnie nie chce wywiązywać się ze swojego obowiązku alimentacyjnego.
&&&

Napisano: 19 maja 2016, 7:06

są też porozumienie, mój mąż, partner zarabia 10 tys. a ja Ci napisze ze zapłacił mi 200 zł będziesz zadowolona?? to zgłoszę się do Twojej gminy z wnioskiem i wtedy mi przyznasz, na szkoleniu Urszula Maziarz mówiła jasno i wyraźnie, nie ma czegoś takiego jak dobrowolne alimenty!
????

Napisano: 19 maja 2016, 7:38

liczymy tylko i wyłącznie alimenty zasądzone wyrokiem sądowym
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 7:38

względnie ugodą itp.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 7:42

&&&
Napisz, w jakiej gminie stacjonujesz, to przylecę złożyć wniosek na ZR. Moja rodzina z dochodami szanownego małżonka przekracza kryterium dochodowe, w związku z tym złożę u Ciebie stosowne oświadczenie o dobrowolnych alimentach i będę niezmiernie wdzięczna za szybkie wydanie decyzji.
A jak zdążę złożyć w maju, przyznasz mi wyrównanie rodzinnego i dodatków od listopada - jak to niektórzy na tym forum mają w zwyczaju?
Pisz która gmina a ja lecę z wnioskiem.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 7:44

Moje ch....e dochody z tej kiepskiej roboty spokojnie mogą współgrać nawet z oświadczeniem o dobrowolnych alimentach od mojego małżonka nawet po 500 zł na głowę każdego z moich pierworodnych. Złapię się, aż miło.
Tylko za długo nie odpisuj, bo ja już wypełniam wniosek. Nie martw się, jak mamy za daleko. Wyślę pocztą :)
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 7:53

kawa i ciasto ja też oczekuje na odpowiedz, bo chce złożyć wniosek z moją jałmużną na pewno nie przekroczę hehe
????

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem