Reprymenda dla gmin - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 18 maja 2016, 7:54

W województwie X poszły do gmin pisma z UW ganiące gminy za to, że cyt: "wymagają dołączania do wniosku o przyznanie świadczenia wychowawczego zaświadczeń o dochodach i innych dokumentów". Dalej jest, że na podst. art. 17 ust. 1 mamy obowiązek samodzielnie to weryfikować itd itp.

Naprostujcie mnie jeśli się mylę.
MAMY obowiązek samodzielnie ściągać:
- dochód z US za rok 2014 (w skrócie)
- składki zdrowotne z ZUSU lub innych organów
- PESEL
- niepełnosprawność itd

NIE MAMY obowiązku (ani tak na prawdę możliwości) samodzielnie ściągać:
- dokumentów dot. utraty/nabycia dochodu i jego wysokości (!)
- dochodów nieopodatkowanych
- wyroków sądów o alimentach /rozwodzie/separacji (o ile nie mamy takowych w naszych innych aktach)

Myślę, że pismo UW jest nie tylko krzywdzące dla gmin, ale po prostu nieprawdziwe i wprowadzające w błąd. Jeśli mówimy A to powiedzmy też B...
Kr..

Napisano: 18 maja 2016, 7:58

art. 17 ust. 1, reszta to obowiązek klienta
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 maja 2016, 8:20

Tego typu pisma i odgórna medialna otoczka tworzą odczucie, ze klient ma prawo przyjść do ops-u, złozyć (prawie) pusty wniosek - a organ ma sam sobie wszystko załatwić i zweryfikować... Tymczasem ustalanie utraty/nabycia dochodu od zawsze stanowiło jeden z najtrudniejszych i najbardziej czasochłonnych aspektów przyznawania prawa do ZR i 500plus. Mam wrażenie, że za mało się o tym mówi, marginalizuje się ten problem i upraszcza się sprawę.
Skutek jest wiadomy...
Kr..

Napisano: 18 maja 2016, 8:30

sta cywilny ustalisz w bazie PESEl więc wyrok rozowodowy jest zbędny
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 8:36

Popieram w 150%. Już nam petenci weszli na głowę. Nawet kwestia wypełniania wniosków gdzie niektórzy robią to od 10 lat ; podpisów brak, peseli brak, " nie wiedziałam co wpisać" .....i najbardziej burząca krew w żyłach kwestia ' nikt mi nie powiedział ,że mam zgłosić dochód" ....prawda? :roll: i jeszcze czytam komentarze " zadowolonych" petentów pod artykułami : kawkę piją, oni maja czas, im się nie spieszy, nieroby... urzędasy... Dziękujemy Wam nasi kochani petenci.... :mrgreen:
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 8:41

Elmer pisze:sta cywilny ustalisz w bazie PESEl więc wyrok rozowodowy jest zbędny
Stan cywilny ustalę, ale zgodnie z rozporządzeniem do wniosku dołącza się "odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka − w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko".
Kr..

Napisano: 18 maja 2016, 8:43

Albo mamy zrobić to dobrze (ZE współpracą z petentem) albo rożnie to może być.
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 8:45

Elmer pisze:sta cywilny ustalisz w bazie PESEl więc wyrok rozowodowy jest zbędny

przy wniosku z dochodem to przepraszam ale potrzebuję raczej mieć ten wyrok....
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2016, 10:47

Reprymenda w większości właściwa i powinna być także po innych województwach rozesłana.
Ciągle ludzie z innych gmin do nas przychodzą po zaświadczenia o nie pobieraniu, zaświadczenia o wielkości gospodarstwa i inne cuda.
Może powyższe ukróci to w małej części.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 maja 2016, 16:04

To powiedzcie jak w empatii sprawdzić stan cywilny po numerze PESEL, bo my chyba jakieś ciemni jesteśmy i nie potrafimy tego zrobić.
e-ka

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x