KIEDY LICZYĆ RYCZAŁT ZA BRAK OGRZEWANIA - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 kwie 2022, 8:30

Bardzo proszę o pomoc!!!! JUż nie wiem jak mam to liczyć. Właściciel ma dom, w którym zrobił 6 mieszkań. Jest jeden piec centralnego ogrzewania, w którym on pali ogrzewając te 6 mieszkań. Pobiera od mieszkańców stałą kwotę na ogrzewanie. Zaznaczył mi we wniosku, że najemcy mają centralne ogrzewanie i centralnie ciepłą wodę. Czy w takim przypadku mam uznać, że jest to centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda czy nie?
AnetaAnnaS.
Stażysta
Od: 29 sty 2020, 10:30
Zajmuję się: DM/ŚW/SR/FA

Napisano: 28 kwie 2022, 9:18

moim zdaniem NIE, ponieważ aby uznać że jest w domu CO i CW musiałoby być to z zewnętrznego źródła np. z ciepłowni która znajduje się gdzieś w oddali
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 28 kwie 2022, 9:28

Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam. Tylko że właściciel uporczywie twierdzi, że jest centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda. Za centralne ogrzewanie liczy 300 zł, a za wodę, ścieki i ciepła wodę nalicza sobie 4 osoby x 125 zł. Mam dylemat ;)
AnetaAnnaS.
Stażysta

Napisano: 28 kwie 2022, 14:16

AnetaAnnaS. pisze:
28 kwie 2022, 9:28
Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam. Tylko że właściciel uporczywie twierdzi, że jest centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda. Za centralne ogrzewanie liczy 300 zł, a za wodę, ścieki i ciepła wodę nalicza sobie 4 osoby x 125 zł. Mam dylemat ;)
moim zdaniem właściciel powinien przedłożyć dokument w którym będzie informacja o tym ile zapłacił za wodę, bo przecież nie wyciąga wiadrami ze studni wodę i rozdaje tylko jakieś przedsiębiorstwo je dostarcza
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 29 kwie 2022, 10:16

W ustawie jest zapis że instalacja musiałaby być z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym.
Czyli ja to rozumiem że jeśli jest poza tym konkretnym mieszkaniem (bo jest jedna na 6 mieszkań w tym budynku ale nie w tym lokalu mieszkalnym) to zaznaczam "jest" i liczę opłatę za CO wg oświadczenia właściciela. Jak robicie, teraz wszystko mi się pomieszało...?
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 29 kwie 2022, 10:31

a co jesli w lazience jest piecyk gazowy? ciepla woda podgrzewana gazem jak i ogrzewnie gazowe, liczyc na obydwa ryczałt?
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 29 kwie 2022, 13:39

Co do gazu liczyłabym ryczałt, jeśli piec w lokalu. Co do poprzednich pytań, odnośnie właścicieli kamienic posiadających kotłownie itp, też miałam z tym zagwozdkę, nigdy nie wiedziałam czy jest podstawa liczenia opłat za CO i CW, czy jest to zewnętrzne źródło ciepła. Napisałam do ministerstwa jak to powinno wyglądać, na co dostałam odpowiedz, że dodatki mieszkaniowe finansowane są z budżetu gminy i to od nas zależny, czy chcemy ludziom liczyć to do wydatków czy przyznawać ryczałt. Śmiem twierdzić, ze sami nie wiedzieli jak to liczyć, bo ustawodawca jak zwykle nie przewidział takich sytuacji, więc scedowali odpowiedzialność na samorządy. Więc w przypadku kamienic, budynków zbiorowego zamieszkania, gdzie jest jeden piec i właścicieli zajmuje się ogrzewaniem, liczymy zewnętrzne źródło ciepła.
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 01 maja 2022, 20:13

AnetaAnnaS. pisze:
28 kwie 2022, 9:28
A więc sprawa jest prosta JEST i CO i CW i w tym przypadku liczyć ryczałtu nie musisz bo właściciel dostarcza te dwa nośniki energii i pobiera za nie opłaty. Jeśli naliczysz ryczałt to dodatek zostanie podniesiony o nieuzasadnione kwoty ....... a co robisz w tym przypadku z wydatkami które wskazał właściciel ? odliczyć ich nie możesz bo znajdują się one w wykazie wydatków które przyjmujemy do obliczenia dodatku. U nas jest sporo wspólnot które mają własne "kotłownie w piwnicy i one ogrzewają cały 24 rodzinny budynek oraz dostarczają ciepławą wodę. Zasada jest prosta jeśli lokator sam kupuje opał to jest brak CO i CW (nie wystarczy mieć kaloryfera w pokoju i piecyk na ścianie żeby było CO bo to jest ogrzewanie etażowe)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2025, 13:57

Mam jeszcze pytanko. A co jeżeli w tym budynku z sześcioma mieszkaniami właściciel założył pompę ciepła to czy liczymy ryczałt za brak ogrzewania? :D
AnetaAnnaS.
Stażysta

Napisano: 19 lut 2025, 15:42

AnetaAnnaS. pisze:
19 lut 2025, 13:57
Mam jeszcze pytanko. A co jeżeli w tym budynku z sześcioma mieszkaniami właściciel założył pompę ciepła to czy liczymy ryczałt za brak ogrzewania? :D
tak
Załączniki
pompa ciepła czy-powinno-sie-zaliczyc-wydatek-na-centralne.docx
(16.7 KiB) Pobrany 30 razy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny