moim zdaniem właściciel powinien przedłożyć dokument w którym będzie informacja o tym ile zapłacił za wodę, bo przecież nie wyciąga wiadrami ze studni wodę i rozdaje tylko jakieś przedsiębiorstwo je dostarczaAnetaAnnaS. pisze: ↑28 kwie 2022, 9:28Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam. Tylko że właściciel uporczywie twierdzi, że jest centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda. Za centralne ogrzewanie liczy 300 zł, a za wodę, ścieki i ciepła wodę nalicza sobie 4 osoby x 125 zł. Mam dylemat![]()
A więc sprawa jest prosta JEST i CO i CW i w tym przypadku liczyć ryczałtu nie musisz bo właściciel dostarcza te dwa nośniki energii i pobiera za nie opłaty. Jeśli naliczysz ryczałt to dodatek zostanie podniesiony o nieuzasadnione kwoty ....... a co robisz w tym przypadku z wydatkami które wskazał właściciel ? odliczyć ich nie możesz bo znajdują się one w wykazie wydatków które przyjmujemy do obliczenia dodatku. U nas jest sporo wspólnot które mają własne "kotłownie w piwnicy i one ogrzewają cały 24 rodzinny budynek oraz dostarczają ciepławą wodę. Zasada jest prosta jeśli lokator sam kupuje opał to jest brak CO i CW (nie wystarczy mieć kaloryfera w pokoju i piecyk na ścianie żeby było CO bo to jest ogrzewanie etażowe)AnetaAnnaS. pisze: ↑28 kwie 2022, 9:28Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam. Tylko że właściciel uporczywie twierdzi, że jest centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda. Za centralne ogrzewanie liczy 300 zł, a za wodę, ścieki i ciepła wodę nalicza sobie 4 osoby x 125 zł. Mam dylemat![]()
takAnetaAnnaS. pisze: ↑19 lut 2025, 13:57Mam jeszcze pytanko. A co jeżeli w tym budynku z sześcioma mieszkaniami właściciel założył pompę ciepła to czy liczymy ryczałt za brak ogrzewania?![]()