Liczba osób w gospodarstwie domowym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 kwie 2022, 14:16

Ktoś składa wniosek w kwietniu. Powiedzmy, że w kwietniu urodziło się dziecko, więc pan w deklaracji oświadcza, że jego gospodarstwo domowe składa się z czterech osób. A zarządca na pierwszej stronie wpisał z oczywistych względów trzy osoby (bo w marcu były rzeczywiście trzy osoby). I teraz nanoszę wniosek w Sygnity. Którą liczbę osób wpisuję? Tą potwierdzoną przez zarządcę (trzy osoby), czy tyle, ile wpisał mi pan, czyli już z urodzonym w kwietniu dzieckiem?
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 28 kwie 2022, 14:20

ja wpisałbym 4, oczywiste że będą wydatki za 3 osoby, dziecko urodziło się w kwietniu, wydatki za marzec, z resztą masz wpisane we wniosku datę urodzenia dziecka to wpisz 4
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 29 kwie 2022, 9:05

Nie wiem, co mnie zaćmiło. Przecież liczbę osób potwierdza wnioskodawca, a nie zarządca. Gorsza sprawa, jak komuś urodziło się dziecko w październiku 2021 r., a do dziś dziecko nie zgłoszone do śmieci. Zarządca wykazuje mi śmieci za 6 osób, wnioskodawca wpisuje 7 osób w gospodarstwie. Co wtedy robicie?
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 29 kwie 2022, 9:10

Rozmawiałąm na ten temat z naszym radcą prawnym, jego stanowisko:

"Jeżeli po drodze zmieniła się ilość mieszkańców, to taka rozbieżność może mieć miejsce. Brak jest w ustawie mechanizmu przeliczania wydatków w związku ze zmianą liczby mieszkańców. Stosować więc należy zasadę wydatków z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku. W postepowaniu o przyznanie dodatku tę okoliczność należało by wyjaśnić"
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x