kiedy orzeczenie o niepełnopsrawności z KOMISJI WOJEWÓDZKIEJ STAJE SIĘ OSTATECZNE

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
AWA1
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

kiedy orzeczenie o niepełnopsrawności z KOMISJI WOJEWÓDZKIEJ STAJE SIĘ OSTATECZNE

Post autor: AWA1 »

Przedłużyłam na 6 miesięcy rodzinne, zas. piel i św. piel, z do sierpnia 2025 r.
Babka z komisji wojewódzkiej odebrała orzeczenie z końcem maja, orzeczenie nie jest po myśli wnioskodawcy, w pouczeniu orzeczenia jest , że ma 30 dni na odwołanie do sądu.

Czy dobrze myślę, że do daty odebrania orzeczenia trzeba doliczyć jeszcze te 30 dni,
i za czerwiec jeszcze dać świadczenia z decyzji przedłużającej
ania01
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Re: kiedy orzeczenie o niepełnopsrawności z KOMISJI WOJEWÓDZKIEJ STAJE SIĘ OSTATECZNE

Post autor: ania01 »

Według mnie wypłata za maj, od czerwca brak prawa.
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: kiedy orzeczenie o niepełnopsrawności z KOMISJI WOJEWÓDZKIEJ STAJE SIĘ OSTATECZNE

Post autor: ~o~ »

Orzeczenia WZON są ostateczne w dniu wydania.
Natomiast po upływie 30 dni to stają się prawomocne. Ale kwestii prawomocności orzeczeń nie badamy więc ewentualne odwołanie do sądu już nie ma wpływu na nasze postępowanie.
AWA1
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: AWA1 »

mam wątpliwości, w porównaniu przykładowo do decyzji sko jest trochę inaczej

na decyzji sko, w pouczeniu piszą ze jest ostateczna i można wnieść skargę do sadu,
w orzeczeniu wojewódzkim piszą, że można się odwołać
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

To że to się nazywa odwołanie nie oznacza, że jest w administracyjnym toku instancji.
adzia
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: adzia »

a co w sytuacji gdy orzeczenie niekorzystne zostało wydane w kwietniu przez WZON, matka otrzymuje je w maju i przynosi do nas już po wypłacie świadczenia pielęgnacyjnego, czy zwrot za maj?
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

Post autor: Magda k »

Mamy taką sytuację sprawa jest w SKO
ODPOWIEDZ