Kiedy orzeczenie POWIATOWEGO zespołu jest ostateczne? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 wrz 2024, 14:26

Piszę jeszcze raz pod poprzednim postem bo nie widzę możliwości edycji tytułu tamtego posta: Chodzi mi o orzeczenie PZON nie wzon
MOPS zaprzestał wypłacania świadczenia pielęgnacyjnego twierdząc,że kolejne orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności stało się ostateczne już w dniu posiedzenia komisji. Odmawia wydania decyzji uchylającej/wygaszącej twierdząc że decyzja została po prostu zakończona i nie wymaga to wydania decyzji. W trakcie biegu 14 dni na to by nowe orzeczenie stało się ostateczne, osoba niepełnosprawna zmarła. Co zrobić w takiej sytuacji?
Opiekunka789
Praktykant
Od: 04 wrz 2024, 12:52
Zajmuję się: Opiekunka matki

Napisano: 16 wrz 2024, 15:31

KPA
Art. 16. [Zasada trwałości decyzji administracyjnych; zasada sądowej kontroli decyzji ostatecznych]
§ 1. Decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Uchylenie lub zmiana takich decyzji, stwierdzenie ich nieważności oraz wznowienie postępowania może nastąpić tylko w przypadkach przewidzianych w kodeksie lub ustawach szczególnych.

Jeżeli nie było zrzeczenia się prawa do odwołania złożonego do PZON to termin liczy się 14 dni od doręczenia osobie orzeczenia. Jest też zasada pisemności więc organ (MOPS) powinien był wydać pismo o informujące, z którego by wynikało jak ustalono datę ostateczności. Wstrzymanie wypłaty jest czynnością materialno-techniczną i taka podlega też możliwości zaskarżenia do WSA.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 wrz 2024, 16:39

"Wstrzymanie wypłaty jest czynnością materialno-techniczną i taka podlega też możliwości zaskarżenia do WSA."

Nie bardzo rozumiem. Jak mogę to zaskarżyć do WSA jak nie mam żadnej decyzji stwierdzającej wygaśnięcie prawa do śp?

MOPS oficjalnego pisma dlaczego uznał nowe orzeczenie za ostateczne w dniu posiedzenia komisji nie wysłał, (sama musiałam dzwonić i pytać), dlatego wystąpiłam z takim wnioskiem. Zobaczymy co odpiszą.
Opiekunka789
Praktykant
Od: 04 wrz 2024, 12:52
Zajmuję się: Opiekunka matki

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x