Właśnie ja też i tez nie wiem jak to ugryźć bo nikt mi nie jest w stanie pomóc bo mój kierownik to ma wy.... na wszystko choć za to odpowiadaŚwiadczenia pisze: ↑17 wrz 2024, 12:30Witam. My mamy kilka takich przypadków i też nie wiemy jak z tego wybrnąć.
jeśli jest małżonką rolnika to to może tak być, u nas były takie przypadki, ze wysyłaliśmy do KRUS informację, ze zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym na co KRUS nam odpisywał, ze jako małżonka rolnika nadal pozostaje w gospodarstwie domowym rolnika i nie było objęcia składką tylko sama sobie płaci dalej.gopsz3 pisze: ↑17 wrz 2024, 10:07Witam. Czy ktoś miał sytuację że osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2014r. i sam opłaca KRUS do dnia dzisiejszego. my jako ośrodek nie płacimy za nią składek.Wiem ze tak nie może być ale ta osoba nie chce poinformować KRUS i tak cały czas ciągnie. Wiem że możny być taka sytuacja ze KRUS może zwrócić składki tej Pani a nas obciążyć składkami wstecz. Jak wtedy z tego wybrnąć.
u nas paru rolnikom przyznawane było w np czerwcu 2013 ale od 1 lipca 2013 po to żeby nie składali oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa. Nie wiem kto to wymyślił i teraz się bujam z tymi rolnikami. Ale KRUS poszedł mi na rękę i ludziom. Ja wydaje zaświadczenie że ma przyznane prawo do ŚP i że nie złożył oświadczenia. Oni robią zeznania świadków np. sąsiada itp. I wstecz ich nie wyrejestrowują. Osoba składa mi oświadczenie teraz że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa i z tym idzie do Krusu i wtedy go wyrejestrowują z datą bieżącą. Wiem że to jest oczywiście źleBea1 pisze: ↑17 wrz 2024, 15:56jeśli jest małżonką rolnika to to może tak być, u nas były takie przypadki, ze wysyłaliśmy do KRUS informację, ze zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym na co KRUS nam odpisywał, ze jako małżonka rolnika nadal pozostaje w gospodarstwie domowym rolnika i nie było objęcia składką tylko sama sobie płaci dalej.gopsz3 pisze: ↑17 wrz 2024, 10:07Witam. Czy ktoś miał sytuację że osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2014r. i sam opłaca KRUS do dnia dzisiejszego. my jako ośrodek nie płacimy za nią składek.Wiem ze tak nie może być ale ta osoba nie chce poinformować KRUS i tak cały czas ciągnie. Wiem że możny być taka sytuacja ze KRUS może zwrócić składki tej Pani a nas obciążyć składkami wstecz. Jak wtedy z tego wybrnąć.