świadczenie pielęgnacyjne pobierane przez rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 wrz 2024, 10:07

Witam. Czy ktoś miał sytuację że osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2014r. i sam opłaca KRUS do dnia dzisiejszego. my jako ośrodek nie płacimy za nią składek.Wiem ze tak nie może być ale ta osoba nie chce poinformować KRUS i tak cały czas ciągnie. Wiem że możny być taka sytuacja ze KRUS może zwrócić składki tej Pani a nas obciążyć składkami wstecz. Jak wtedy z tego wybrnąć.
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2024, 12:30

Witam. My mamy kilka takich przypadków i też nie wiemy jak z tego wybrnąć.
Świadczenia
Praktykant
Od: 11 kwie 2018, 12:41
Zajmuję się: FA, SR, SW

Napisano: 17 wrz 2024, 12:31

A czy ta osoba składała oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym, czy nabyła prawo do SP przed wejściem w życie zmiany ustawy?
Świadczenia
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2024, 12:49

składała oświadczenie o zaprzestaniu ale chce sama płacić
gopsz3
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2024, 12:50

Świadczenia pisze:
17 wrz 2024, 12:30
Witam. My mamy kilka takich przypadków i też nie wiemy jak z tego wybrnąć.
Właśnie ja też i tez nie wiem jak to ugryźć bo nikt mi nie jest w stanie pomóc bo mój kierownik to ma wy.... na wszystko choć za to odpowiada
gopsz3
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2024, 13:07

Wydaje mi się, że nie ma innego wyjścia niż czekać, aż KRUS wyrzuci te osoby i trzeba będzie je zgłosić za ten okres do ZUS.
Świadczenia
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2024, 15:56

gopsz3 pisze:
17 wrz 2024, 10:07
Witam. Czy ktoś miał sytuację że osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2014r. i sam opłaca KRUS do dnia dzisiejszego. my jako ośrodek nie płacimy za nią składek.Wiem ze tak nie może być ale ta osoba nie chce poinformować KRUS i tak cały czas ciągnie. Wiem że możny być taka sytuacja ze KRUS może zwrócić składki tej Pani a nas obciążyć składkami wstecz. Jak wtedy z tego wybrnąć.
jeśli jest małżonką rolnika to to może tak być, u nas były takie przypadki, ze wysyłaliśmy do KRUS informację, ze zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym na co KRUS nam odpisywał, ze jako małżonka rolnika nadal pozostaje w gospodarstwie domowym rolnika i nie było objęcia składką tylko sama sobie płaci dalej.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 18 wrz 2024, 7:40

Bea1 pisze:
17 wrz 2024, 15:56
gopsz3 pisze:
17 wrz 2024, 10:07
jeśli jest małżonką rolnika to to może tak być, u nas były takie przypadki, ze wysyłaliśmy do KRUS informację, ze zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym na co KRUS nam odpisywał, ze jako małżonka rolnika nadal pozostaje w gospodarstwie domowym rolnika i nie było objęcia składką tylko sama sobie płaci dalej.
u nas paru rolnikom przyznawane było w np czerwcu 2013 ale od 1 lipca 2013 po to żeby nie składali oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa. Nie wiem kto to wymyślił i teraz się bujam z tymi rolnikami. Ale KRUS poszedł mi na rękę i ludziom. Ja wydaje zaświadczenie że ma przyznane prawo do ŚP i że nie złożył oświadczenia. Oni robią zeznania świadków np. sąsiada itp. I wstecz ich nie wyrejestrowują. Osoba składa mi oświadczenie teraz że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa i z tym idzie do Krusu i wtedy go wyrejestrowują z datą bieżącą. Wiem że to jest oczywiście źle
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
Andzia87
Awatar użytkownika
Referent
Od: 21 sty 2016, 15:23
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x