wysyp niekorzystnych orzeczeń na dzieci - co dalej z SP? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 wrz 2024, 9:14

U was też takie zjawisko? Mam dosłownie wysyp nowych niekorzystnych orzeczeń dla dzieci - punkt 7 niespełniony. Co dalej z SP w takich przypadkach?

Np. Orzeczenie stare było ważne do 12 sierpnia 2024. SP przyznane było do k. sierpnia. Nowy wniosek na komisję złożono 1 sierpnia 2024., nowe niekorzystne orzeczenie (7 niespełniony) jest z 18 sierpnia, strona otrzymała je pod koniec miesiąca i wniosła odwołanie w terminie. Co dalej z SP - przedłużam do 30 września? czy nowy wniosek i przyznaje na pół roku lub do rozstrzygnięcia odwołania???

A jeśli NIE wpłynęło odwołanie w terminie - to? przedłużam tylko do końca września i koniec... ?
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2024, 7:54

Według mnie nie przedłużasz na świadczenie pielęgnacyjne bo nie spełnia kryterium, przyznajesz tylko zasiłek pielęgnacyjny, jak się odwołała i jej przyznają to wtedy będziesz mogła jej wyrównać.
jako.82
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:11
Zajmuję się: pracą

Napisano: 18 wrz 2024, 9:35

jako.82 pisze:
18 wrz 2024, 7:54
Według mnie nie przedłużasz na świadczenie pielęgnacyjne bo nie spełnia kryterium, przyznajesz tylko zasiłek pielęgnacyjny, jak się odwołała i jej przyznają to wtedy będziesz mogła jej wyrównać.
jak bym nie przyznała nawet zasiłku bo orzeczenie nie jest prawomocne bo poszło odwołanie, zawiesiłabym postępowanie na czas rozpatrywania odwołania
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 18 wrz 2024, 13:14

a ja wręcz przeciwnie
przecież mamy ustawę z grudnia wg. której był obowiązek wydłużenia tego orzeczenia do 30 września 2024 (pomijam fakt, ze powinno być przedłużone decyzją zmieniającą, wydaną do końca sierpnia z urzędu)

po dacie ważności wnioskuję, że niepełnosprawny kończył 13 sierpnia 16 lat

wszystkie świadczenia uzależnione od orzeczenia do 30 września bo nie Masz nowego ostatecznego orzeczenia

od 1 października jeśli to 16-sto latek i wzon utrzyma lub wyda inne kwalifikujące do ZP to na wniosek możesz je przyznać dalej a ŚP w zależności od rozstrzygnięcia

to czy odwołanie jest w terminie czy nie to nie Twoja decyzja ale ma to znaczenie więc ustalił bym przed rozpatrzeniem wniosku od 1 października
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2024, 9:44

dziecko ma 7 lat. nowe orzeczenie było z 16 sierpnia i w sumie nie wiedziałem kiedy strona je otrzymała, . ale rozumiem, że do k. września jeszcze świadczenia jej przysługują na ustawie grudniowej. A co od 1 października?
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x