Kiedy pracownicy pomocy społecznej się rozchorują?

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
annabeata
Stażysta
Zajmuję się: przemoc
Kontakt:

Re: Kiedy pracownicy pomocy społecznej się rozchorują?

Post autor: annabeata »

No musicie Państwo wiedzieć, że de Charette to jedna z nielicznych osób, którą prywatnie bardzo cenię. Może jest trzy osoby z mojego otoczenia, z których zdaniem się liczę. Ale są takie kwestie, a właściwie podejścia do ich tłumaczenia, gdzie ścierami się ogromnie. No i przykład podał powyżej. Ok. Zamilczę. Ale mnie...
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

to że kogoś zamordowano nie czyni go wielkim
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
annabeata
Stażysta
Kontakt:

Osobiście podzielam poglądy i postawę śp.Adamowicza. Kibicowałam mu mocno w czasie kampanii. Nie mniej nie moje zdanie osobiste ma tu znaczenie. Dla większości jest wyjątkowy jako postać, skoro tylu w taki sposób o nim chce pamiętać. Był wielki. Moim zdaniem był.
Ernesto
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: Ernesto »

Trwa Ogólnopolski Protest Pracowników Pomocy Społecznej, już 25 stycznia br. kolejne działanie w ramach tego protestu. Wpisy administratorów forum w tym wątku są dziwne, bardzo dziwne! Nieco gwiazdorzą, mocno trollują, kierują dysputę na inny temat, raczej dezinformują niż wspierają! Moim zdaniem na stronie głównej portalu ops.pl oraz na forum ops.pl powinien już być banner odsyłający do bieżących informacji nt. tego ogólnopolskiego protestu – jedynego w swoim rodzaju, ponieważ pierwszego, jaki zorganizowano w skali ogólnopolskiej w ostatnich 25-latach w środowisku pracowników pomocy społecznej w Polsce.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

a powiem ci dlaczego. I odniosę się do twoich zarzutów.
1. "Moim zdaniem na stronie głównej portalu ops.pl oraz na forum ops.pl powinien już być banner odsyłający do bieżących informacji nt. tego ogólnopolskiego protestu"
A co w tym celu uczyniłeś? Portal ops nie jest prowadzony przez związek zawodowy tylko jest inicjatywą prywatną. Jak chcesz taką informację to rusz tyłek i pisz z prośba do właściciela. Nie wiem czemu oczekujesz, że na twoje hasło wszyscy staną na baczność i udostępnią portal. Może jeszcze mają cię prosić by to zrobić?;
2. Ja się osobiści z tym protestem w ogóle nie utożsamiam:
- dla mnie jet to protest pracowników socjalnych;
- protest pracowników socjalnych, którzy swoją sprawę (podwyżkę) chcą załatwić moimi rękami. Grożą, że jak nie dostaną podwyżki to nie będzie przyznane 500. Z tym, że pracownicy socjalni mają z tym w większości g...wno wspólnego. Wy wywalczycie podwyżkę a ja zostanę z ręką w nocniku z tysiącem nie rozpatrzonych wniosków. Pracownicy socjalni mi palcem nie pomogą;
- nie utożsamiam się z tym protestem, to nie jest mój protest, wy nie walczycie o mnie. Jeżeli jest inaczej to podaj mi chociaż jeden punkt protestu mogący polepszyć moją sytuację. Co mi proponujesz;
- moim pracodawcą nie jest państwo, jest gmina. Protest o finanse ma sens w mojej gminie a nie ogólnokrajowy. Ja zarabiam w miarę dobrze. Pracownicy socjalni w gminie jeszcze lepiej. Z jakiego powodu mam protestować?
Ernesto
Stażysta
Kontakt:

Do "de Charette"

Dzięki za szczerą wypowiedź, twoją konstatację na temat ogólnopolskiego protestu pracowników, którzy realizują rozmaite zadania na rzecz osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych w Polsce.
Wymaga pogratulować, jak również pozazdrościć, że nie masz powodu do narzekania.
Rozumiem, że godziwe masz wynagrodzenie i obce Ci jest nadmierne obciążenie pracą.
Niestety nie wszyscy pracownicy realizujący rozmaite zadania w placówkach typu: OPS, MOPS, GOPS, DPS mają godziwe wynagrodzenie i nie doskwiera im nadmiar pracy.

Trwa Ogólnopolski Protest Pracowników Pomocy Społecznej
Więcej na ten temat: https://federacja-socjalnych.pl/index.ph ... at-portalu
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Nie odniosłeś się do żadnego zarzutu tylko zaatakowałeś ad persona naciągając fakty? Tak chcesz budować poparcie?
Ja na tę chwilę nie widzę żadnych twoich propozycji tylko lament nad sobą: nikt mnie nie lubi, nikt mnie nie popiera, nikt mnie nie rozumie a ja taki wspaniały jestem.
Z tego co widzę to ty chcesz aby pracownicy świadczeń rodzinnych, wychowawczych wywalczyli podwyżki dla pracowników socjalnych. Czyli szukasz jeleni.
Piszesz o przemęczeniu, zbyt dużej ilości obowiązków... Szczerze pracowałem jako pracownik socjalny w jednym ośrodku, widzę zakres obowiązków i czas pracy w obecnym miejscu pracy. Tekst o przemęczeniu i zbyt dużej ilości obowiązków to możesz między bajki włożyć. Zbyt duża ilość obowy to jest w świadczeniach (od lipca do stycznia). Potem jest w miarę jak ustawodawca czegoś nie wymyśli.
Praca pracownika socjalnego jest nieprzyjemna, obciążająca psychiczna, czasami niebezpieczna. Bywa nisko płatna. Jest niewdzięczna i frustrująca, ale na litość nie jest przeładowana. Odpuść sobie ten frazes i skup się na propozycji dla mnie, bym mógł poprzeć protest. Na tę chwilę ty mi nic, jako pracownikowi świadczen, nic nie proponujesz. Ty nie walczysz o mnie, ty walczysz tylko o pracowników socjalnych. Chcesz to zrobić moimi rękami. Sprytnie, bo wiesz, że ewentualne formy nacisku są w naszym ręku. Ale nie tędy droga
Ernesto
Stażysta
Kontakt:

Reasumując, trwa ogólnopolski protest pracowników pomocy społecznej, powstała lista postulatów.
Uważam, że to wydarzenie zasługuje na wsparcie medialne, rzetelną informację o tym, co się dzieje, szczególnie w tzw. mediach branżowych. Portal oraz Forum OPS.pl utożsamiany jest z obszarem pomoc społeczna, praca socjalna, świadczenia rodzinne, inne działania pomocowe na rzecz osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych. Brak tu jednak własnych (autorskich) relacji na temat trwającego protestu pracowników pomocy społecznej. Fakt, w newsach ops.pl pojawiło się kilka informacji na temat tego protestu, są one tekstami typu: dzieje się, coś się dzieje napisał portal xzyz, informuje Polska Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej.
Jako użytkownik Portalu i Forum OPS.pl chciałbym uzyskać dostęp do rzetelnej informacji na temat tego, co się dzieje w pomocy społecznej, świadczeniach rodzinnych oraz innych obszarach wsparcia osób, rodzin, grup społecznych, społeczności lokalnych. Podobnie rzetelnej informacji oczekuję na temat problemów osób, które realizują te rozmaite zadania pomocowe.
annabeata
Stażysta
Kontakt:

Pan pozwoli, że zabiorę głos. Pomogę. Odsyłam do licznych publikacji z zakresu problemów i wyzwań, przed jakimi stoi pomoc społeczna. Chętnie poleciłabym swoje publikacje, ale nie. Jeśli nie lubi Pan czytać, odsyłam do https://federacja-socjalnych.pl/. Zastanawia jednak fakt, że pyta Pan o problemy, aktualności w tym obszarze, będąc jednocześnie moderatorem, arbitrem rzeczonych w sprawie, tu i teraz. Natomiast z czystej naukowej dociekliwości spojrzałam na stronę https://federacja-socjalnych.pl/index.p ... -wykrwawia i wie Pan to hasło „Niech poleje się krew” w słusznej sprawie!, choć w cudzysłowie, proszę wybaczyć...
Merytorycznie i wprost odnosząc się do Pana żądania (proszę już nie męczyć administratorów) proponuję: https://www.prawo.pl/samorzad/zmiany-w- ... 14816.html. Będzie Pan zdziwiony.

ps. tak od siebie. Doktorzy specjalizujący się m.in. w problemach społecznych(na pełnym etacie -uczelnia państwowa) dostają ok.2.400 brutto.
pawelmacz
Praktykant
Kontakt:

Post autor: pawelmacz »

Do: de Charette

Zapewne to nie wiele nie zmieni w Twoim w oglądzie, lecz fakty:

1. PFZPSiPS zrzesza także pracowników świadczeń rodzinnych i oni z nami protestują. Musielibyśmy więc wykorzystywać samych siebie zgodnie z Twoją logiką.

2. PFZPSiPS przedstawiło także postulaty dotyczące pracowników świadczeń i są one traktowane na równi z postulatami pozostałych grup zawodowych pomocy społecznej. Postulaty dostępne są tutaj:
https://federacja-socjalnych.pl/images/P ... dzinne.pdf
https://federacja-socjalnych.pl/images/P ... tulaty.pdf

Uprzedzając pytania - postulaty opracowali sami pracownicy świadczeń

3. Dziękuję pracownikom świadczeń za ich udział w proteście. Cieszy fakt, że rozumiecie sens wspólnych działań i solidarność zawodową. Mamy różne zadania, ale jeśli pracujemy w pomocy społecznej to jedziemy na tym samym wózku.

4. Teza dotycząca rzekomego straszenia wstrzymaniem 500 plus etc. i niby budowania na tym naszego protestacyjnego kapitału - to wyłącznie fakt medialny i gorąca głowa Pani Minister Rafalskiej. Jak przeczytasz ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych - to się dowiesz że to raczej pracownicy świadczeń chcący protestować, od strony prawnych możliwości potrzebują reszty pracowników pomocy, a nie odwrotnie. Zresztą uważam, że od strony etycznej i strategicznej potrzebujemy siebie wzajemnie.

Pozdrawiam Paweł Maczyński
ODPOWIEDZ