kiedy składać wniosek o de? - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 11:41

Proszę o określenie kiedy należy składać wniosek o de?
Dm jest do 30.04.2016 de również do 30.04.2016wniosek o dm w kwietniu ale czy o de również w kwietniu?
GAn

Napisano: 13 kwie 2016, 13:28

Wniosek o De może być złożony zarówno w kwietniu jak i w maju.
Pusia

Napisano: 14 kwie 2016, 9:25

Wniosek o DE w maju.
Fantomas

Napisano: 15 kwie 2016, 11:07

Ja przyjmowałam i to i to razem. I tak na przykład, jeśli wnioskodawca złożył mi oba w maju to DM miał od VI do XI 2016r. Natomiast DE wnioskowałam dopiero w VI,aby klientowi nie robić decyzji o umorzeniu postępowania w maju, kiedy nie był jeszcze uprawniony do DE, bo nie miał DM,lub miał stary DE i DM do końca maja na podstawie wcześniejszych decyzji. A zgodnie z art.5e ustawy o prawie energetycznym "do dnia 10 każdego miesiąca z góry". Przepis ten należy rozumieć że jeśli wniosek w maju to wypłata też w maju. Nie czułam się z tym zbyt dobrze, bo w decyzji pisałam, że wniosek złożony był w czerwcu a przecież faktycznie złożony był w maju i tylko czekałam, aż jakiś upierdliwy klient złoży odwołanie, za to że zrobiłam mu dobrze nie dając umorzenia postępowania. Aż pewien mądry Pan Dyrektor doradził mi, żeby wydawać klientom tylko wnioski na DM i umawiać się, aby przychodząc po decyzję na na początku następnego m-ca zabierał ze sobą umowę z energetyką i na miejscu wypełnił wniosek na DE. Tym sposobem załatwiam dwie sprawy za jednym razem. Mam odebraną decyzję od DM i wniosek złożony na DE we właściwym czasie. Co wy na to ???
nowy3003

Napisano: 15 kwie 2016, 13:22

Ja też przyznaję DE dopiero kiedy mam decyzję z DM.
Pusia

Napisano: 15 kwie 2016, 14:05

A nie można przyjąć wniosku o de w kwietniu i przyznać od maja?
GAn

Napisano: 18 kwie 2016, 15:14

NIE. PONIEWAŻ DODATEK ENERGETYCZNY ZOSTAJE PRZYZNANY OD MIESIĄCA ZŁOŻENIA WNIOSKU.
PRZYZNAJE SIĘ DE NA OKRES JAKI PRZYZNANY JEST DM
gabi66

Napisano: 19 kwie 2016, 9:45

A ja nawet wczoraj rozpatrywałam wniosek, który został złożony w kwietniu a przyznałam od maja tak jak DM. Przecież w programie można sobie wybrać datę od kiedy ma być przyznany dodatek energetyczny.
Pusia

Napisano: 21 kwie 2016, 8:08

a jak teraz wnioski przyjmujecie za kwiecień to za jaki miesiąc płacicie w maju? Chodzi o to ze za IV meldunek do 2 kwietnia a wnioski przecież do końca miesiąca przyjmujemy. Jak w maju wypłata to za kwiecień?
GAn

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x