Zasadnicze pytanie - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 15:01

Czy jak wniosek złożony w marcu to możemy przyznać de od kwietnia? Wcześniej robiłam, że data graniczną był dzień wypłaty, czyli wnioski złożone do 10 marca przyznanie od marca, po 10 marca od kwietnia. Potem sobie ułatwiłam i tak jak dm przyznaję od następnego miesiąca. Ale mnie olśniło i czytam w ustawie Art. 5e wypłaca do dnia 10 każdego miesiąca z góry i zonk. To jest podstawa jak robię to źle to reszta też leży. Jak wy robicie?
Gość

Napisano: 13 kwie 2016, 15:51

Ja przyznaje decyzje od daty złożenia czyli czy ktoś złoży np. 1 stycznia czy 31 stycznia to zawsze dodatek przyznany od 1 stycznia.
Fantomas

Napisano: 14 kwie 2016, 7:16

tak jak Fantomas:)
mika464

Napisano: 14 kwie 2016, 7:21

No ale może błędem nie jest przyznawanie od następnego miesiąca, bo w ustawie nie jest powiedziane od kiedy przyznawać tylko kiedy wypłacić. A to przyznanie od następnego miesiąca ułatwia zrobienie meldunku do 2 dnia miesiąca, bo wiemy ile mamy wniosków do wypłaty.
Gość

Napisano: 14 kwie 2016, 13:01

Nie jest błędem wydać decyzję w przeszłym m-cu o ile nie przekroczysz 30 dni ale przyznajesz od miesiąca, w którym wniosek został złożony.
nowy3003

Napisano: 14 kwie 2016, 14:05

Ale z czego to wynika że przyznajemy od miesiąca złożenia, bo tak się umówiliśmy? Czy nie można inaczej? Może to inaczej też jest dobrze?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x