Od poniedziałku będę kontrolowana
miałam pytanie, czy mamy regulamin wypłat dodatków energetycznych, - brak takiego dokumentu, nie wiem jak to będzie odebrane.
Znalazłam w internecie protokół pokontrolny z innego województwa, że błędem było wydawanie decyzji DE do 30 kwietnia - termin był krótszy niż wynikało to z decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy , W zaleceniach napisali, że to jest nieprawidłowe działanie, opinia prawna w tej sprawie nie zezwala na taką praktykę.
Ja kontroli nie miałam, ale jeśli chodzi o termin przyznania DE to zawsze przyznaję na czas trwania DM. Potem w kwietniu czekam na obwieszczenie ministra i robię zmiany decyzji jeśli wysokość DE się zmieniła. Pozdrawiam
U nas robimy decyzje do końca kwietnia, lecz kontroli nie mieliśmy jeszcze. Za to w mieszkaniówkach przy najmie dajemy decyzję nie na pół roku, lecz do końca najmu jeśli umowa najmu kończy się wcześniej niż za 6 m-cy. Co o tym sądzicie?
Nowy 3003, my tez przyznajemy tylko na czas trwania umowy, ale na szkoleniu było mówione, że powinno się przyznawać DM na 6 miesięcy niezależnie od czasu trwania umowy, ale wówczas należy poinformować petenta o doniesieniu nowej umowy w danym terminie. Niestety nie jesteśmy w stanie pamiętać o wszystkim, kto i kiedy ma donieść aktualną umowę, więc przyznajemy tak jak napisałeś. Nie wiem jak się ma do tego kontrola, pozdrawiam.
U nas była kontrola i też nam zarzucono,że przyznajemy DE do końca kwietnia,ale nie dostaliśmy jeszcze zaleceń. Co do dodatku mieszkaniowego w przypadku najmu , przyznajemy na 6 miesięcy,ale informujemy ze maja dostarczyć nowa umowę inaczej DM będzie wstrzymany i wpisuje sobie w rejestr jaki stworzyłam I co miesiąc przed wydrukiem list sprawdzamy.
Ja też przyznaję do końca kwietnia, nasz prawnik to zatwierdził, choć prawdę mówiąc nie jestem do końca przekonana, ze to jest prawidłowe..... Czy macie może wzór decyzji przyznającej do końca kwietnia i od maja zmieniającej na nową kwotę?