kontrola z DUW - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 10:23

Witam!
Czy mieliście kontrole z DUW i czy u Was funkcjonuje regulamin wypłat?
Prosiłabym o informacje nt. kontroli; co było tematem kontroli itp.
Gosian

Napisano: 13 kwie 2016, 12:38

Od poniedziałku będę kontrolowana
miałam pytanie, czy mamy regulamin wypłat dodatków energetycznych, - brak takiego dokumentu, nie wiem jak to będzie odebrane.

Znalazłam w internecie protokół pokontrolny z innego województwa, że błędem było wydawanie decyzji DE do 30 kwietnia - termin był krótszy niż wynikało to z decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy , W zaleceniach napisali, że to jest nieprawidłowe działanie, opinia prawna w tej sprawie nie zezwala na taką praktykę.

Jak jest u Was?
Gosian

Napisano: 13 kwie 2016, 13:26

Ja kontroli nie miałam, ale jeśli chodzi o termin przyznania DE to zawsze przyznaję na czas trwania DM. Potem w kwietniu czekam na obwieszczenie ministra i robię zmiany decyzji jeśli wysokość DE się zmieniła. Pozdrawiam
Pusia

Napisano: 14 kwie 2016, 12:19

U nas robimy decyzje do końca kwietnia, lecz kontroli nie mieliśmy jeszcze. Za to w mieszkaniówkach przy najmie dajemy decyzję nie na pół roku, lecz do końca najmu jeśli umowa najmu kończy się wcześniej niż za 6 m-cy. Co o tym sądzicie?
nowy3003

Napisano: 14 kwie 2016, 14:21

Nowy 3003, my tez przyznajemy tylko na czas trwania umowy, ale na szkoleniu było mówione, że powinno się przyznawać DM na 6 miesięcy niezależnie od czasu trwania umowy, ale wówczas należy poinformować petenta o doniesieniu nowej umowy w danym terminie. Niestety nie jesteśmy w stanie pamiętać o wszystkim, kto i kiedy ma donieść aktualną umowę, więc przyznajemy tak jak napisałeś. Nie wiem jak się ma do tego kontrola, pozdrawiam.
Pusia

Napisano: 14 kwie 2016, 15:25

U nas była kontrola i też nam zarzucono,że przyznajemy DE do końca kwietnia,ale nie dostaliśmy jeszcze zaleceń. Co do dodatku mieszkaniowego w przypadku najmu , przyznajemy na 6 miesięcy,ale informujemy ze maja dostarczyć nowa umowę inaczej DM będzie wstrzymany i wpisuje sobie w rejestr jaki stworzyłam I co miesiąc przed wydrukiem list sprawdzamy. :)
Gość

Napisano: 15 kwie 2016, 8:31

a co dokładnie sprawdzali?
Gosian

Napisano: 15 kwie 2016, 11:33

Co to za instytucja kontrolująca DUW? Sorry, ale jestem nowa. Kto jeszcze Was kontrolował? Kto to może zrobić?
nowy3003

Napisano: 18 kwie 2016, 8:18

Ja też przyznaję do końca kwietnia, nasz prawnik to zatwierdził, choć prawdę mówiąc nie jestem do końca przekonana, ze to jest prawidłowe..... Czy macie może wzór decyzji przyznającej do końca kwietnia i od maja zmieniającej na nową kwotę?
benita
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem