Kiedy wydajecie decyzję uznająca za dłużnika uchylającego się

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Martyna L.
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Kiedy wydajecie decyzję uznająca za dłużnika uchylającego się

Post autor: Martyna L. »

Mam mały mętlik w głowie...Dostałam właśnie informację o podjętych działaniach z innej gminy. Dłużnik nie zgłosił się na wywiad w wyznaczonym terminie, ale przez ostatnie 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów. W związku z dokonywanymi wpłatami decyzja uznająca za dłużnika uchylającego się nie została wydana. Powiedzcie mi proszę, czy tak właśnie jest ok? Czy te dwa czynniki muszą być spełnione łącznie - wpłaty oraz wywiad i oświadczenie? Czy jeśli płaci pieniądze do komornika, ale nie zgłasza się na wywiad, to nie wydajemy decyzji?
Pomóżcie bo już zgłupiałam...
A.Panek
Stażysta
Kontakt:

Re: Kiedy wydajecie decyzję uznająca za dłużnika uchylającego się

Post autor: A.Panek »

decyzji uznającej nie wydaje się jeśli dłużnik płaci minimum 50% bieżących zasądzonych alimentów przez ostatnie 6 miesięcy (tylko to musi być całe 6 miesięcy po 50% alimentów)
czyli może nie przyjść na wywiad, może odmówić złożenia oświadczenia albo zarejestrowania się w pup i jeśli mimo wszystko płaci, to nic mu nie zrobisz
Martyna L.
Praktykant
Kontakt:

Moja poprzedniczka wydawała decyzję uznającą, kiedy dłużnik nie zgłaszał się na wywiad, ale miał wpłaty przez 6 miesięcy. Z innych ośrodków przychodziły mi decyzje wydawane po przeprowadzonym wywiadzie i braku wpłat. I niby byłam pewna, kiedy wydaję decyzję, ale zwątpiłam. Wolę więc zapytać przed nowym okresem zasiłkowym.

Czyli jeśli dłużnik zgłosi się na wywiad i złoży oświadczenie majątkowe, ale nie płaci przez 6 miesięcy to decyzji nie wydajemy, ponieważ się zgłosił na wezwanie.

I druga opcja - jeśli dłużnik się nie stawi na wywiad i nie złoży oświadczenia majątkowego, ale wywiązuje się z płacenia przez 6 miesięcy to też decyzji nie wydajemy.

Przepraszam - wiem, że to może głupi "problem", ale już daawno tak się nie zamotałam. Co gmina to inne działania. A i u siebie już przestaję rozumieć niektóre teczki, kiedy zaglądam wstecz :D
A.Panek
Stażysta
Kontakt:

Post autor: A.Panek »

tak jak napisałaś - tak robi się u mnie
ile ośrodków tyle wersji... także idzie się pogubić
np. u mnie poprzedniczki decyzje uznające za dłużnika uchylały (ja jeszcze nie musiałam), a widzę, że niektórzy tutaj na forum kategorycznie tego nie robią <bezradna>
Martyna L.
Praktykant
Kontakt:

A.Panek pisze: 10 sie 2021, 14:10 tak jak napisałaś - tak robi się u mnie
ile ośrodków tyle wersji... także idzie się pogubić
np. u mnie poprzedniczki decyzje uznające za dłużnika uchylały (ja jeszcze nie musiałam), a widzę, że niektórzy tutaj na forum kategorycznie tego nie robią <bezradna>
Dziękuję za odpowiedź.
Już dawno nie czułam się taka zagubiona i niedoinformowana :D Normanie się zagubiłam. Nie ma jednolitego schematu i tak jak piszesz - co ośrodek to inna wersja. Ciekawe, która faktycznie jest poprawna. Na jednym ze szkoleń usłyszałam, że musi przyjść na wywiad i płacić 50% przez pół roku i tylko wtedy nie wydaje się decyzji, jeśli te warunki są spełnione łącznie. Jeśli tylko jeden z nich, to decyzję uznającą za uchylającego się należy wydać. Będę robić tak, jak większość :P
ODPOWIEDZ