Mam takie pytanie:Czy OPS może skierować do Domu niepublicznego osobę, za którą płaci niemalże w całości. A koszt utrzymania w Domu niepublicznym jest niższy niż w Domu Opieki Społecznej .
nam na szkoleniu mówili, że nie ma możliwości kierować do dps niepublicznego, chyba, ze funkcjonuje on na terenie gminy i mamy umowę o świadczeniu usług
co innego kierowanie do niepublicznego domu, który działa na zlecenie powiatu a co innego kiedy jest to dom, który posiada zgodę wojewody na prowadzenie działalności gospodarczej - do tego drugiego nie możemy kierować.
to może w drugą stronę: podaj podstawę że mozna kierować do domu który ma zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej. przecież w ustawie jest napisane do jakich domów można kierować.
jasne, zawsze lepiej odbić piłeczkę nie? tylko, że jak komuś odpowiadasz to nie powołuj się na plotki (wyniesione np z różnych szkoleń) tylko na konkrety.
Art. 54.
2. Osobę, o której mowa w ust. 1, kieruje się do domu pomocy społecznej odpowiedniego typu, zlokalizowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania osoby kierowanej, chyba że okoliczności sprawy wskazują inaczej, po uzyskaniu zgody tej osoby lub jej przedstawiciela ustawowego na umieszczenie w domu pomocy społecznej.
- zasada zasadą ale to okoliczności mają decydować o tym, gdzie kieruje się wnioskodawcę (zazwyczaj idzie sie na skróty pomijając owe okoliczności, podobnie jak z zasadą dot. odpłatności - bierze się 70% a ustawa mówi wyraźnie że DO 70%),
Art. 57. 1. Domy pomocy społecznej mogą prowadzić, po uzyskaniu zezwolenia wojewody:
1) jednostki samorządu terytorialnego;
2) Kościół Katolicki, inne kościoły, związki wyznaniowe oraz organizacje społeczne, fundacje i stowarzyszenia;
3) inne osoby prawne;
4) osoby fizyczne.
- lista tych którzy mogą prowadzić dps-y (a skoro mogą to znaczy że .....)
Art. 65. 1. Do domów pomocy społecznej prowadzonych przez podmioty niepubliczne, o których mowa w art. 57 ust. 1 pkt 2-4, jeżeli nie są one prowadzone na zlecenie organu jednostki samorządu terytorialnego, nie stosuje się art. 59-64.
2. W przypadku braku miejsc w domu pomocy społecznej o zasięgu gminnym lub powiatowym gmina może kierować osoby tego wymagające do domu pomocy społecznej, który nie jest prowadzony na zlecenie wójta (burmistrza, prezydenta miasta) lub starosty. W takim przypadku stosuje się odpowiednio art. 61-64, z tym że wysokość opłaty za pobyt w takim domu określa umowa zawarta przez gminę z podmiotem prowadzącym dom.
to tyle bez specjalnego rozwijania....
...a teraz pytanko: który z artykułów ustawy o pomocy społecznej zabrania kierowania do dps posiadających zezwolenia wojewody na działalność a nie posiadających zlecenia jednostki samorządu terytorialnego? tylko konkretnie proszę
~lotsy...
Odpowiadając na portalu na plotki nie powołuję się nigdy, a na szkolenia jeżdżę rzadko, bo rzadko coś nowego wnoszą.
Do jakich domów można kierować to ja wiem, znam ustawę, więc Twoje jej przepisywanie do posta nie ma sensu...
Jeżeli z ustawy wynika, że można kierować do domów pomocy na podstawie art. 54 i 57, to zastanów się dlaczego nie ma tam wymienionych domów prowadzonych na podstawie art. 67 ustawy?
Poza tym, dokładnie mam ten temat przerobiony, ponieważ zanim zaczęłam pracę w Ośrodku, skierowaliśmy osobę do DPS prowadzonego na podstawie art. 67 i w czasie kontroli w tym domu, okazało się, że jest skierowana bezprawnie. Musieliśmy załatwić jej miejsce w innym DPS albo nie ponosić za nią odpłatności.
W tym roku jeden pracownik socjalny uparł się, że chce skierować osobę do prywatnego domu (działalność gospodarcza w zakresie prowadzenia całodobowej opieki). Zadzwoniłam do 2 różnych urzędów wojewódzkich żeby upewnić się czy na pewno mam rację i zgadnij czy ją mam? Do domów prowadzonych na podstawie art. 67 ustawy NIE można kierować osób.
Mylisz dwie różne rzeczy – wojewoda wydaje zezwolenia: na prowadzenie domu pomocy społecznej i na prowadzenie działalności gospodarczej
Konkretnie i na temat?
Chyba mówimy o różnych rzeczach - jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to m.in. na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej i o tym faktycznie mówi art. 67 ustawy ale o czym innym mówi art. 65 ust. 1 i jestem przekonany, że myślę dobrze: w każdym przypadku potrzebne jest zezwolenie wojewody, zarówno w przypadku dps prowadzonego na podstawie art. 54 - 66 jak również działalności gospodarczej art. 67-69, tyle że ustawa daje taką możliwość, że dps działające w przedziale 54-66 mogą mieć zlecenie na świadczenie tych usług lub działać bez tego zlecenia (są takie) i też są dps-em a nie \"działalnością gospodarczą\" (i działają bez wpisu do ewidencji działalności gosp.), jak wynika z Twojej informacji - ten pracownik socjalny chciał skierować do \"dps\" prowadzonego w ramach działalności gospodarczej, pisałem o czym innym
jeszcze jedno - uważam, że wklejenie konkretnego zapisu ustawy ma więcej sensu niż opisywanie, że jedna pani drugiej pani...... (nie odbierz tego osobiście ale raz - że na szkoleniach mówią różne rzeczy a dwa - przekaz z tych szkoleń też bywa różny) pozdr
chyba rzeczywiście się nie dogadamy... pytałeś o podstawę prawną dot. możliwości kierowania do DPS posiadającego zgodę wojewody na prowadzenie działalności gospodarczej (art. 67). Napisałam, że nie można i więcej nie wymyślę niż to co powyżej.
i jeszcze jedno- nie wiem, w którym momencie jest to o czym piszesz \"jedna pani drugiej pani\". Odebrałam to osobiście