jeżeli nie stwierdza się zaburzeń psychicznych to nie może być osoba uczestnikiem śds, rozporządzenie wymienia jaki typ osób może przebywać w śds:
osoby z zaburzeniami psychicznymi, w tym - osoby chore psychicznie, uposledzone umysłowo i osoby wykazujące inne przewlekłe zaburzenia...
Z doświadczenia wiem, jaki jest problem wysłać kogoś do psychiatry, skoro się u niego nie leczy. Z dostaniem się do PZP też nie jest łatwo, przynajmniej u nas. Do tej pory, przed przyjęciem do ŚDS, od osób upośledzonych umysłowo, przyjmowałam zaświadczenia od lekarza rodzinnego oraz opinię psychologiczną. Rozporządzenie nie jest jakieś zawiłe, ale jednak jest sporo wątpliwości......i sprzeczności.
do gosi: rozporządzenie określa, że uczestnikiem może być także osoba upośledzona umysłowo w stopniu głębokim, znacznym i umiarkowanym, a także z lekkim upośledzeniem umysłowym, gdy jednocześnie występują inne zaburzenia, zwłaszcza neurologiczne. Już była o tym mowa, że osoba upośledzona umysłowo nie musi być chora psychicznie.
w przypadku osoby upośledzonej umysłowo powinno być zaświadczenie/opinia od psychologa oraz od lekarza rodzinnego o braku przeciwwskazań, ale to też kwestia kierowników MOPS-rożnie z tym jest w praktyce..
do Ella: ja nie pisałam że osoba upośledzona umysłowo jest również chora psychicznie, zacytowałam zapis z rozporządzenia: uczestnikiem może być osoba zaburzona psychicznie, w tym... i tu rozporządenie określa trzy typy, gdzie wymienia się też osoby uposledzone umysłowo. wg mnie zaburzenie psychiczne jest szerszym pojęciem które obejmuje pozostałe typy,
ja to tak rozumiem, co Ty Ella na to? od razu zaznaczam że pewności nie mam, pozdrawiam
Tak żeby była jasność !
Osoby z zaburzeniami psychicznymi to wg Ustawy o ochronie zdrowia psychicznego
Art. 3. Ilekroć przepisy niniejszej ustawy stanowią o:
1) osobie z zaburzeniami psychicznymi, odnosi się to do osoby:
a) chorej psychicznie (wykazującej zaburzenia psychotyczne),
b) upośledzonej umysłowo,
c) wykazującej inne zakłócenia czynności psychicznych, które zgodnie ze stanem wiedzy medycznej zaliczane są do zaburzeń psychicznych, a osoba ta wymaga świadczeń zdrowotnych lub innych form pomocy i opieki niezbędnych do życia w środowisku rodzinnym lub społecznym,