kierownik OPS Pani XX z sasiedniej gminy zakazał pracownikom wystawiac zasiwdczenia ze dana osoba pobiera lub nie becik. Pracownik osrodka jak dostanie wniosek ma sam zawnioskowac do OPS kierownika XX. czy pobrano becik. co w takiej sytuacji zrobić? Przeciez to strata czasu. Kierownik XX powiedziała że nie ma przepisu w ustawie i jej pracownicy nie musza i nie bedą wystawiac takich zaswiadczeń.
i bardzo dobrze ... we wniosku strona podpisuje stosowne oświadczenie, ja już od dawna nie żądam zaświadczeń; ale jak czytam to forum to niektórzy muszą mieć i zaświadczenie i oświadczenie i teczki puchną
zaświadczenie nie jest niezbędne, ale OPS nie ma prawa odmówić wydania zaświadczenia.
Jak chce to zrobić (po złożeniu podania przez klienta względnie pisma od Ośrodka) to musi wydać odmowę na piśmie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Tzn. może tak: na żądanie strony organ faktycznie nie może odmówić. Ale wysyłanie ludzi po zaświadczenia - bo trzeba - czasem po kilkaset kilometrów do innego ośrodka, to jest praktyka tak głupia, idiotyczna, bezsensowna i krzywdząca ludzi, że ja czasem dzwoniłem do tych ośrodków z pogróżkami, żeby się puknęli w łeb co robią.
Iks zgadzam się z Tobą w 100% - do mnie też nieraz zgłaszają się osoby, które jechały 300km po jakiś głupi papier - bo jakiś nadgorliwiec wymaga zaświadczenia
ale na wniosek strony o wydanie zaświadczenia - niech kierownik pisze odmowę wydania, jak taki uparty