ZDO dla wnuków - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 maja 2014, 14:35

CMam wątpliwość czy dalej na bieżąco wypłacać ZDO wnukom na babcie. Mam dwa przypadki gdzie zostało przyznane śp nwnukom, pomimo że babce mają dzieci . Te dzieci nie mieszkają na miejscu ale są. Nie wiem co dalej robić wypłacać czy dać odmowę n bieżącą wypłatę?
Gola76

Napisano: 27 maja 2014, 16:36

Skoro wnuczka mieszka z babcią to przyznać bo skoro dzieci mieszkają osobno to logiczne że sią nią nie opiekują a wnuczka jeśli spełnia kryteria to logiczne że przyznać. Po co sobie utrudniać życie i komuś Ci co składają na ZDO i tak nie dostaną takich kokosów jak rodzice dzieci niepełnosprawnych. Smutne ale prawdziwe a opieka ta sama
aurelka33

Napisano: 28 maja 2014, 8:11

do 30-06-2013 maiłam kilka takich przypadkow ze wnuki opiekowały sie babciami. Wnuki oswiadczały ze dzieci babci nie sa w stanie sprawowac opieki i dlatego płaciłysmy SP wnukom na babcie. Nie wiem skąd pojawiają się watpliwosci.
Karoosia

Napisano: 28 maja 2014, 8:37

A ja mam przypadek gdzie wnuczka chce wyrównanie na dziadka. Mieszka razem z matką i dziadkiem. Matka pracuje. Rozważam odmowę na okres bieżący. Matka może zrezygnować z pracy na poczet opieki, a wnusia może przecież podjąć. Jak myślicie . Dodam, że dziadek ma kilkoro dzieci mieszkających w innych miejscowościach ( wszyscy pracują)
alaaaa

Napisano: 28 maja 2014, 8:45

mam podobny dylemat
tez mam wnuków którym przyznawaliśmy ŚP z różnych powodów,
czy mamy od nowa badać sytuację dzieci czy coś się zmieniło w tej kwestii czy przyznać na oświadczenie o spełnieniu wymogów ustawy w brzmieniu z dnia 31.12.2012
maggi

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x