Dziewczyna ma u nas do zwrotu 170 zł z tyt. samotnego wychowywania dziecka ponieważ zasądzono alimenty od ojca dziecka. Zwrot dotyczy aktualnej decyzji. Jestem na etapie przed wydaniem decyzji o zwrocie - strona otrzymała zawiadomienie nie minęło jeszcze 7 dni. Dziś przyszła z wnioskiem o umorzenie dodatku i odsetek. Co dalej bo nie wiem co z tym zrobić?? Kierownik nie zgodził się na umorzenie. Czy najpierw decyzja o zwrocie i potrąceniach z bieżąco wypłacanych a później zrobić jej wszczęcie w sprawie odmowy umorzenia nienależnych??? Proszę o pomoc!! Jak o wszystko zakończyć. Mam wszczęte postępowanie w spr. zwrotu nienależnie pobranych!!!
???? Miał ktoś z Was taki przypadek? Nie wiem co zrobić?? 2 czerwca musiałabym wydać decyzję o zwrocie i potrącaniu! Umorzenia nie będzie - taka decyzja.
Najpierw przepr. postępowania w celu ustalenia bieżącej sytuacji dochodowej , zdrowotnej, materialnej, itp. rodziny osoby zwracajacej sie do organu o umorzenie (udokumentowane dochody, wydatki, ewent. wydarzenia losowe, choroba czy niepełnosprawność), pracownik socjalny może przepr wywiad....lub sporządzenie protokołu przesłuchania itp.
poproś osobe na rozmowe, niech przedstawi swoją sytuację, pokaże rachunki za ostatni miesiąc zwłaszcza za leczenie, dokumenty potwierdzajace sytuacje zdrowotną np zaświadzenie lekarskie, orzeczenie o niepełnosprawnosci, sporządz protokół z rozmowy, na tej podstawie kierownik podejmie decyzje, zapytaj też czy korzysta z pomocy, jeśli tak to pracownik socjalny udzieli ci informacji, co do kolejnosci postępowania ...to niestety nie wiem