wywiad środowiskowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 maja 2016, 12:35

Pomóżcie
Byłam dziś na wywiadzie środowiskowym żona wnioskodawcy powiedziała mi , że dostaje od siostry pieniądze ale nie wykaże tego na oświadczeniu, oraz mąż (wnioskodawca) gra w STSie i też miał jakiś dochód (100 lub 200zł)ale też tego mi nie oświadczył.Wiem to tylko z ich wypowiedzi. Czy mogę to uznać za odmowę ze względu na brak współpracy
emi20

Napisano: 25 maja 2016, 21:20

Nie znam podstawy prawnej odmowy z podanego powodu, tzn. ze względu na brak współpracy. Ponadto przytoczone argumenty wydają się wątpliwej wartości, czyli raczej nie wystarczą na skuteczną odmowę, chyba że szukacie jedynie pretekstu.

Jeszcze jedno. Jeśli nie zapiszecie argumentów w dokumentacji sprawy w jakikolwiek sposób, to ich całkiem nie ma i nie było.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2016, 8:53

Czyli co mam przyznać dodatek mieszkaniowy i to że mam słownie powiedziane o tych sprawach to zostawić w spokoju
emi20

Napisano: 30 maja 2016, 9:49

JA BYM NAPISAŁA NOTATKĘ Z TEGO CO MÓWISZ, A CZY CI PAŃSTWO ODMÓWILI MOŻE OŚWIADCZEŃ MAJĄTKOWYCH - JEŚLI TAK TO ODMOWA,
ALE JA PRÓBOWAŁABYM ICH PODLICZYĆ I SPRÓBOWAĆ ODMOWY Z DYSPROPORCJI A JAK NIE TO MAJĄ NAPISAĆ OŚWIADCZENIA I WLICZYĆ DO DOCHODU.
KSS

Napisano: 30 maja 2016, 9:58

Oświadczenia majątkowe złożyli, a podliczyć z tym co mam ustnie powiedziane czy to co mi napisali. A jak wygląda ta odmowa z dysproporcją?
emi20

Napisano: 30 maja 2016, 11:45

i jeszcze jedno tą notatkę (gdzie żona wnioskodawcy oświadcza mi, że dostaje od siostry 150 zł na zakup lekarstw i wnioskodawca, ze gra w Stsie i wygrał 100 zł) to muszę spisać już poza wywiadem i wezwać stronę do podpisu czy w czasie wywiadu. Jak ma porządnie wyglądać taka notatka proszę o przykład
emi20

Napisano: 30 maja 2016, 13:41

ALE JA PRÓBOWAŁABYM ICH PODLICZYĆ I SPRÓBOWAĆ ODMOWY Z DYSPROPORCJI.
art 7 ust. 3 pkt 1 mówi o rażącej dysproporcji
udowodnienie rażącej dysproporcji w tym konkretnym przypadku, tym bardziej, że w/w osoby nie wykazują w ogóle woli żeby dochody ukryte ujawnić( a dopiero wtedy możemy rozmawiać o faktycznym stanie majątkowym) - gratuluje pomysłu KSS 8-)
A JAK NIE TO MAJĄ NAPISAĆ OŚWIADCZENIA I WLICZYĆ DO DOCHODU
emi20 zapewne dysponuje środkami przymusu bezpośredniego dlatego na pewno oświadczenia żądanej treści już odebrała... bądźmy poważni 8-)

co do notatki :
moim zdaniem moc dowodowa takiej notatki nie będzie zbyt duża (słowo urzędnika przeciwko słowu petenta nie poparte słowem osoby trzeciej w praktyce nie będzie miało wielkiej wartości , tak myślę) dlatego, na twoim miejscu emi20 nie spinałbym się za bardzo...
ja wiem, że szlag trafia człowieka w takich sytuacjach, ale jak to mawiają
karma zawsze wraca i to stosunkowo szybko.
powiem ci co ja bym zrobił:
przyznałbym dodatek w oparciu o zgromadzony materiał dowodowy ( bez żadnych notatek)
ALE
od tego momentu wnioskodawca zostałby objęty szczególnym nadzorem 8-) i tyle w temacie
brodafix

Napisano: 30 maja 2016, 14:00

Czy macie wzór takiej notatki z przeprowadzenia wywiadu środowiskowego
emi20

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x