Kindergeld - dochód nieopodatkowany? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 sty 2022, 9:12

Facet był w 2020 r. uprawniony w Niemczech do świadczeń rodzinnych (Kindergeld). NIE MAJĄ ZASTOSOWANIA przepisy o koordynacji. Czy świadczenia te są dochodem niepodatkowanym w rozumieniu ustawy o ś.r.? Jako "środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej otrzymywane od rządów państw obcych ..."???
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2022, 9:31

Zdania są chyba podzielone. Jedni powiedzą, że kindergeld jest odpowiednikiem 500+ i nie powinny być liczone a inni, że należy liczyć jako dochody uzyskane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej przykład https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0FB781F12A
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 sty 2022, 11:42

ja to rozumiem, że:

dochody uzyskiwane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą Rzeczypospolitej Polskiej: podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne,

to dochód z tytułu zatrudnienia za granicą (pomniejszony o podatek itd). Facet uzyskiwał taki dochód i go utracił.

ale ponadto uprawniony był także do Kindergeld - czyli do zasiłku rodzinnego, przyznanego na podstawie niemieckich przepisów krajowych.

Jedyne co mi tu pasuje to:

środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej otrzymywane od rządów państw obcych, organizacji międzynarodowych lub międzynarodowych instytucji finansowych, pochodzące ze środków bezzwrotnej pomocy przyznanych na podstawie jednostronnej deklaracji lub umów zawartych z tymi państwami, organizacjami lub instytucjami przez Radę Ministrów, właściwego ministra lub agencje rządowe, w tym również w przypadkach, gdy przekazanie tych środków jest dokonywane za pośrednictwem podmiotu upoważnionego do rozdzielania środków bezzwrotnej pomocy zagranicznej na rzecz podmiotów, którym służyć ma ta pomoc,

Z drugiej jednak strony nie jest on (chyba) wypłacany "na podstawie jednostronnej deklaracji lub umów zawartych z tymi państwami". Skłaniam się ku temu aby tego nie wliczać do dochodu (?)

EDIT:
...mój UW podpowiedział mi, że według ich wytycznych NIE JEST to dochód nieopodatkowany w rozumieniu ustawy o śr - i nigdy NKIE WLICZALI tego do dochodu...

tak czy inaczej - dzięki za uwagę i pomoc
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x