Złożyłam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na opiekę nad mamą, sprawa trwa i jeszcze pewnie długo poczekam na decyzję, mam ubezpieczenie zdrowotne przy mężu. Niedawno zmarła moja teściowa, teść został wdowcem i dodatkowo pogorszyło się jego zdrowie, ma 1 grupę inwalidztwa i już przestał chodzić, mój mąż przeprowadził się do niego, teraz tam mieszka i mu pomaga. Do tej pory mój mąż prowadził działalność gospodarczą, ale chce teraz zakończyć tą działalność i złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, ponieważ opiekuje się swoim ojcem. I teraz zaczynam się martwić, jak on zakończy działalność i złoży wniosek, to co będzie z naszym ubezpieczeniem zdrowotnym? On straci ubezpieczenie i ja przy nim. Jak będzie wyglądała nasza sytuacja z naszym zdrowotnym gdy hipotetycznie oboje dostaniemy pozytywne decyzje?
Dzięki!
Czyli ubezpieczenie zdrowotne jest możliwe przy świadczeniu jeśli nie ma innego źródła? A co z okresem wyczekiwania na decyzję, u mnie to potrwa, przychodzą dopiero decyzje osób które się odwoływały w czerwcu Jeśli teraz mój mąż zamknie działalność to zostaniemy bez zdrowotnego być może na kilka miesięcy. Może w Urzędzie Pracy się zarejestrować w takim razie?