kłamią przy zdo - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 01 sie 2014, 11:51

Gość pisze:Jak ma mąż z ZUS to wszystko jest ok. Ale jak mąż ma rentę z KRUS to może niech ta wnioskująca dopyta się w tej sprawie KRUS, bo renta częściowa z KRUS jest wypłacana jak się nie zaprzestaje działalności rolniczej bo małżonek jest też w KRUS ubezpieczony a jeszcze nie ma wieku emerytalnego. Gdy kobieta otrzyma zdo prawdopodobnie będzie wykreślona ze składek KRUS i może powstać wtedy sprzeczność w celowości przyznania renty rolniczej dla męża.
może powstać wtedy sprzeczność w celowości przyznania renty rolniczej dla męża nie rozumiem nic z tego, może jaśniej?
Kati@

Napisano: 01 sie 2014, 11:56

właśnie, przecież rentę częściową dostanie także wtedy gdy żona np ma umowę o pracę i nie jest w krus ubezpieczona, tak więc nie ma związku renta częściowa męża z ubezpieczeniem żony w krus
alaala

Napisano: 01 sie 2014, 12:00

to w sytuacji jak mąż ma rentę częściową, kwartalną, to może prowadzić gospodarstwo rolne, a żona może mieć zdo??
martaw

Napisano: 01 sie 2014, 12:02

żona składa oświadczenie, męża zostaw w spokoju i przyznaj zdo
Kati@

Napisano: 01 sie 2014, 12:06

Nie jestem KRUS i tak ładnie Wam nie wyłożę ich przepisów, ale proponuję, zasięgnąć informacji w KRUS jeżeli mąż ma rentę rolniczą a ona chce zrezygnować z prowadzenia gosp. rolnego i ze składek, obecnie w sprawach związanych z KRUS lepiej się upewnić, żeby później nie mieć kłopotów.
Gość

Napisano: 01 sie 2014, 12:11

Gość pisze:Nie jestem KRUS i tak ładnie Wam nie wyłożę ich przepisów, ale proponuję, zasięgnąć informacji w KRUS jeżeli mąż ma rentę rolniczą a ona chce zrezygnować z prowadzenia gosp. rolnego i ze składek, obecnie w sprawach związanych z KRUS lepiej się upewnić, żeby później nie mieć kłopotów.
kurczę, możesz mieć rację bo to znalazłam w krusie
,,Część uzupełniającą emerytury lub renty rolniczej wypłaca się w 100%, jeżeli:
rencista lub emeryt, uprawniony do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym, prowadzi działalność rolniczą z małżonkiem, który podlega ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu z mocy ustawy.''
może ktoś wie coś więcej?
Kati@

Napisano: 01 sie 2014, 12:19

Ja sama w związku zdo mam sprawy w KRUS i powiem jedno KRUS jest bardzo nastawiony na wykreślanie opiekunów ze swoich składek i chętnie odbierze to co wcześniej rolnikowi przyznał. I jeżeli ta pani chce tylko bieżące zdo to jeszcze świeża sprawa, ale jeżeli chce za okres wsteczny i przedłoży w KRUS ośrodkową przyznającą decyzję to oni ją wykreślając sprawdzą wszystkie zależności związane z jej ubepieczeniem i to wykorzystają, dlatego lepiej się upewnić wcześniej, bo oni w KRUS mogą jej nie ostrzec, tylko zrobić swoje.
Gość

Napisano: 01 sie 2014, 12:22

wymiękam, masz rację, niech sprawdzi w krus, tylko te lokalne mogą g...o wiedzieć, więc trudna sprawa, ale narobili rolnikom :x
Kati@

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x