dziecko w klasie maturalnej traktuję normalnie tj. przyznaje do 30-09-2014r., a we wrześniu uchylam bo nie mam zaśw. ze szkoły, na szczęście nie zdarzyło mi sie szkoła napisała ze w kwietniu kończy szkołę,
to znaczy, że robicie do kitu.
Jak dziecko jest w klasie maturalnej i oświadczyła na wniosku (lub jej przedstawiciel), że w następnym roku będzie się uczyć to przyznajecie do końca okresu. Jeżeli nie oświadczył do do końca sierpnia.
W przypadku przyznania do końca września sprawdzacie do dopiero w styczniu następnego roku - art. 18 ust. 2
a co w przypadku jak dziewczyna jest na studiach i na zaświadczeniu jest napisane że ukończenie studiów przypada na dzień 30.09.2014. Do kiedy przynaję? Ja przyznałam do IX/2014, dobrze zrobiłam?
Elmer - zawsze wydaję decyzje zgodnie z ustawą na okres świadczeniowy czyli do 30-09- XX. Jeżeli nie przyniesie zaświadczenia, że się uczy to wtedy uchylam.
Anka W. - na jakiej podstawie żądasz od maturzysty we wrześniu zaświadczenia ze szkoły?
On ma czas na przyjecie na studia do końca roku.
Co zrobisz jak uchylisz mu prawo do FA a on do ciebie przyjdzie w listopadzie ze świeżutkim zaświadczeniem ze studiów i zażąda wypłaty za wrzesień?