klient chce wgląd w pismo

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
kasieńka

klient chce wgląd w pismo

Post autor: kasieńka »

Witam. Mam klientkę, która jest mega roszczeniowa. Otrzymałam pismo z pewnej instytucji, która oczekuje abym opisała jej sytuacje mieszkaniową rodzinną czy jest w stanie zajmować się dzieckiem, które jej interwencyjnie odebrano. Usłyszałam w trakcie sporządzania adnotacji urzędowej, ze zanim wyślę pismo do instytucji ona chce je przeczytać ( pewnie po raz kolejny podważy to co zostanie napisane) Pytanie: czy mam obowiązek pokazania pisma, które jej dotyczy zanim je wyślę???
Vulcana

Re: klient chce wgląd w pismo

Post autor: Vulcana »

Nie. Jaki to miałoby sens? Żeby ewentualnie mogła naciskać na zmianę twojej opinii? Musimy pokazywać klientom tylko opis stanu faktycznego, np. klient mieszka z 2 dzieci, w domu brak pralki itd.
wiem

Post autor: wiem »

zanim nie podpisze się nikt pod pismem nie jest ono dokumentem tylko projektem dokumentu, więc prawo wglądu nie przysługuje
kasieńka

Post autor: kasieńka »

Czy jest gdzieś to uregulowane?? gdzie szukać odpowiedzi?? w ustawie nic na ten temat nie ma a -klientka jest inteligentna i baaaardzo roszczeniowa będzie się upierać przy swoim- ze powinna mieć wgląd w akta czyli głównie zażąda pisma które jej dotyczyło. Ciężki przypadek.
cycyvy

Post autor: cycyvy »

Klient ma prawo do zapoznania się z aktami w trakcie postępowania. Nie ty prowadzisz postępowanie, wiec nie ty masz obowiązek udostępniać dokumentację. Niech zwróci się do "instytucji"
pawel.w

Post autor: pawel.w »

Podstawa prawna KPA art. 73
ODPOWIEDZ