Mam taki problem. W wyniku przeprowadzonej u nas kontroli dotyczącej roku 2013 r. wyszło, że nadpłaciliśmy klientowi kwotę 45,17 zł zasiłku stałego. Klient zwróci to do naszej kasy- nie będzie z tym problemu, ale zastanawiam się teraz nad składką zdrowotną. Od zasiłku stałego klient miał odprowadzaną przecież składkę zdrowotną do ZUS. Jeżeli więc zwróci nam zasiłek stały, to muszę też skorygować mu składkę zdrowotną w wysokości 4,07 zł (tj. 9% z kwoty 45,17 zł), która w zeszłym roku z tego jak się okazało nadpłaconego mu zasiłku stałego została odprowadzona do ZUS. W zaleceniach pokontrolnych jest napisane, ze kwotę nadpłaconego zasiłku stałego w wysokości 45,17 zł należy zwrócić do budżetu państwa wraz z należnymi odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych- czyli również tak należałoby zrobić ze składką zdrowotną? Jak to technicznie wykonać? Czy w ogóle jest jakaś minimalna kwota składki zaległej (np. jak u mnie za poprzedni rok), której np. korygować nie trzeba? Czy mogę z na bieżąco odprowadzanej składki odjąć te kwotę i zwrócić do budżetu państwa tak jak ze stałym, czy nie, bo to rok 2013 r.
No dobrze- piszecie z bieżących- i ja też tak uważałam, ale zastanawia mnie fakt taki- jeśli księgowa potrąci nadpłaconą składkę za rok 2013 r. z bieżących składek, czyli z roku 2014, to pomniejszy sobie- w sensie OPS-owi wydatki na rok 2014 r.., a przecież wszystkie zwroty- czy zasiłków stałych itd z poprzednich lat oddaje się na konto gminy- na dochody, czyli zwrot zasiłku za rok poprzedni nie zasila konta OPS, tj. księgowość nie odejmuje sobie go z wydatków bieżących, ale taki zwrot zasiłku jest odprowadzany do gminy na ich konto dochodowe, czyli podsumowując- zwrot za zeszły rok nie odejmuje wydatku za rok bieżący, skoro tak- to jak mogę pomniejszyć sobie składkę z 2013 r. za rok 2014. Z drugiej strony wiemy jednak że ZUS mi tej składki nie zwróci- nie odda, faktycznie żeby ją technicznie odzyskać- muszę zrobić korektę, ale ta korekta moim zdaniem do końca prawidłowa nie jest. Co sądzicie?
Sądzę, ze za bardzo sie księgowa przejmujesz. Zrob listę na przelew, z tylu opisz sytuację ile, za co, dlaczego i oddaj do księgowości.
ja nawet nie wiem jak księgują w takiej sytuacji w moim ops