Napisano: 20 maja 2014, 9:03
Mam taki problem. W wyniku przeprowadzonej u nas kontroli dotyczącej roku 2013 r. wyszło, że nadpłaciliśmy klientowi kwotę 45,17 zł zasiłku stałego. Klient zwróci to do naszej kasy- nie będzie z tym problemu, ale zastanawiam się teraz nad składką zdrowotną. Od zasiłku stałego klient miał odprowadzaną przecież składkę zdrowotną do ZUS. Jeżeli więc zwróci nam zasiłek stały, to muszę też skorygować mu składkę zdrowotną w wysokości 4,07 zł (tj. 9% z kwoty 45,17 zł), która w zeszłym roku z tego jak się okazało nadpłaconego mu zasiłku stałego została odprowadzona do ZUS. W zaleceniach pokontrolnych jest napisane, ze kwotę nadpłaconego zasiłku stałego w wysokości 45,17 zł należy zwrócić do budżetu państwa wraz z należnymi odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych- czyli również tak należałoby zrobić ze składką zdrowotną? Jak to technicznie wykonać? Czy w ogóle jest jakaś minimalna kwota składki zaległej (np. jak u mnie za poprzedni rok), której np. korygować nie trzeba? Czy mogę z na bieżąco odprowadzanej składki odjąć te kwotę i zwrócić do budżetu państwa tak jak ze stałym, czy nie, bo to rok 2013 r.