Kobieta złożyła dwa wnioski....w dwóch gminach - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 sie 2014, 13:19

Ala08 pisze:Ja z kolei mam wniosek i moje pytanie:
umorzyć postępowanie czy odmówić wszczęcia?
Żadne z powyższych - Ty jesteś właściwa w sprawie, tamta gmina powinna wznowić postępowanie i pozbyć się wydanej decyzji jak dla mnie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 13:36

Organ z urzędu bada swoją właściwość.
1. wzywasz kobietę do złożenia protokolarnie pod odpowiedzialnością karną wyjaśnień na okoliczność miejsca zamieszkania oraz ubiegania się o świadczenie w innej gminie.
2. Jeśli oświadcza Ci, ze mieszka u Ciebie, to Ty jesteś właściwa w sprawie i nie możesz sprawy ani umorzyć, ani tym bardziej odmówić wszczęcia. Decyzja wydana przez inną gminę jako organ niewłaściwy jest dotknięta wadą nieważności z art. 156. § 1 pkt. 1 KPA. I tyle. Uświadom to zatem gminie miejsca zameldowania, że za chwilę będą mieli postępowanie w sprawie stwierdzenia nieważności ich decyzji, więc może lepiej nie warto się spieszyć.
3. Jeśli oświadcza, ze mieszka w miejscu zameldowania, prześlij pięknie im wniosek do rozpoznania zgodnie z właściwością, a oni już będą odmawiać wszczęcia postępowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 13:40

Dziękuję!!
Ala08

Napisano: 12 sie 2014, 14:34

doniesienie do prokuratury na złodzieja, to może się nauczy - masz obowiązek to zrobić
majkaaa

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x