upewnijcie mnie bo facet z tych co to wszystko wie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 sie 2014, 11:50

Złożył wniosek na szo na żonę do czerwca 2013 zatrudniony na umowę o prace .Wypowiedział mu pracodawca za okresem wypowiedzenia później urząd pracy - zasiłek . Teraz chce szo na żonę która ma znaczny i nie ma żadnych świadczeń oprócz 153 zp . Teraz nie ma rezygnacji nie mogę przyznać , ale juz po 1.01.2015 tak . Chyba dobrze myślę .Pracownik socjalny zrobił mi wywiad no jest sprawowana opieka . Dam odmowę i niech sie odwołuje
ekka

Napisano: 12 sie 2014, 11:56

Kiedy żona ma wydane orzeczenie?
Jeżeli nie miała orzeczenia w czerwcu 2013 też bym dała odmowę (ale po 01.01.2015 r. to się zmieni)
Ilona*

Napisano: 12 sie 2014, 13:22

Pani orzeczenie ma od paru lat , w czerwcu 2013 miała , ale na św. pracy jest że to pracodawca wypowiedział umowę o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia
ekka

Napisano: 12 sie 2014, 13:26

moje sko napisało tak: "rezygnacja z zatrudnienia oznacza rezygnację aktywna (rozwiązanie stosunku pracy) jak też i pasywną (powstrzymywanie się od nawiązania stosunku zatrudnienia). No i dostałam do ponownego rozpatrzenia...:(
kasia7

Napisano: 12 sie 2014, 13:29

I co zrobiłaś dałaś ponownie odmowę ?
ekka

Napisano: 12 sie 2014, 13:37

na razie nic, świeża sprawa i bardziej skomplikowana. Najpierw mam zbadać czy strona chce szo a może będzie wolała się ubiegać o zdo (decyzją do 30.06.2013 r. SKo przyznało jej ŚP na męża)
kasia7

Napisano: 12 sie 2014, 13:46

ekka pisze:Złożył wniosek na szo na żonę do czerwca 2013 zatrudniony na umowę o prace .Wypowiedział mu pracodawca za okresem wypowiedzenia później urząd pracy - zasiłek . Teraz chce szo na żonę która ma znaczny i nie ma żadnych świadczeń oprócz 153 zp . Teraz nie ma rezygnacji nie mogę przyznać , ale juz po 1.01.2015 tak . Chyba dobrze myślę .Pracownik socjalny zrobił mi wywiad no jest sprawowana opieka . Dam odmowę i niech sie odwołuje
Faktycznie są czasem pomysły na rezygnację, która rezygnacją nie jest, natomiast np. moje SKO cały czas stoi na stanowisku że rezygnacja jest zdarzeniem zależnym od woli strony i polega na jej aktywnym działaniu. Dlatego jeśli sama nie masz orzeczeń swojego Kolegium i to przynajmniej kilku jednolitych, to dawaj odmowy. Taka jest niewątpliwie intencja ustawodawcy, co wyraził przez art. 25 ZDO i zmianę od stycznia 2015r.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 13:58

Nie miałam jeszcze męża na żonę chodzi mi o odwołania ale na szo bez rezygnacji to już parę było w SKO i wszystkie utrzymane w mocy. Więc dam odmowę bo tutaj jakby nie patrzeć to pracodawca wymówił zatrudnienie
ekka

Napisano: 12 sie 2014, 14:03

a możecie wrzucić jakieś uzasadnienie swoje lub SKO że rezygnacji nie było. U mnie Pani się zatrudniła na umowę zlecenie od 1 do 30.03.2014 r, cały ten okres "przepracowała" i dostała wynagrodzenie zgodnie z umową ale 30.03.2014 r. napisała do pracodawcy podanie o wypowiedzenie. Dałam odmowę ze względu na brak rezygnacji z zatrudnienia ale moje sko uważa inaczej, tak jak pisałam wyżej
kasia7

Napisano: 12 sie 2014, 14:04

w uzasadnieniu swojej decyzji odmownej pisałam o zmianie od 01.01.2015 r., jednak sko tego jakby nie zauważyło i nie uwzględniło:(
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x