kolejne przedłużanie orzeczeń? - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 17    [ Posty: 166 ]

Napisano: 13 wrz 2024, 16:03

Tom. pisze:
04 wrz 2024, 14:55
teraz mnie olśniło, że tak w ogóle to nad czym my główkujemy jak jesteśmy związani zaświadczeniem z orzecznictwa :lol:
No chyba nie do końca. Jest jakaś interpretacja w orzecznictwie, że zaświadczenia wydają jedynie do wniosków od dnia wejścia w życie ustawy. No wiecie system.
Z przepisu wynika, że do starych i niezakończonych spraw o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności stosuje się te same przepisy co do nowych.
Jest sporo wniosków złożonych na PCPR i nierozpatrzonych chociażby przez WZON, co czyni wydane orzeczenie nieostatecznym i w moim odczuciu tam powinno być wydłużenie tak samo do 31 marca 2025 ale nie dłużej niż ostateczność nowego orzeczenia.
Poza tym nigdzie nie jest napisane, że zaświadczenie jest konieczne do ustalenia prawa do świadczeń zależnych od orzeczenia. Ono ma potwierdzać jedynie pewne fakty (datę złożenia wniosku, datę końca orzeczenia), nie jest dokumentem wymienionym w ustawie, czy rozporządzeniu ŚR jako konieczny.

No i jeszcze jedno. Nieźle urządzili wszystkich z art. 63 wspierającego. Brawo. To tak jak się robi ustawę na kolanie myśląc o urlopie. Ostatnie zdanie w komunikacie Ministerstwa nie ma odbicia w przepisach, gdzie jest mowa tylko i wyłącznie o przedłożeniu w przypadku uzyskania nowego orzeczenia. Już nawet nie ma co się dziwić posłom, chociaż są tam też prawnicy, ale całe te biura legislacyjne, doradcy itp... żal :shock: :o :(
Nam pozostawili cudowny komunikat którym klienci będą machać przed nosem, a który nie stanowi źródła prawa zrypanego na poziomie ustawodawczym.

Dobrze, że już weekend i można się wyczilować 8-) i choć na moment odreagować.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2024, 9:11

proszę powiedzcie, chodzi mi o przedłużanie świadczeń ZP, ŚP, wiadomo informujemy zainteresowane osoby o konieczności złożenia wniosku wraz z zaświadczeniem z PZON, jeśli po 30.09. chcą dalej otrzymywać nasze świadczenia uzależnione od niepełnosprawności
czy informujemy tylko osoby, które Z URZĘDU mają przedłużenia?
co z osobami, którym wygaśnie ważność orzeczenia np w listopadzie 2024? ich też trzeba poinformować o tych zaśw. z PZON, czy ich obowiązują art. 24 ust. 2a (w terminie trzech miesięcy...)?
GOPSwlkp
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 13:48
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i dodatki mieszkaniowe

Napisano: 17 wrz 2024, 12:38

nie ma przedłużeń z urzędu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2024, 12:47

ale na prośbę można przedłużyć jak ktoś dostarczy zaświadczenie we wrześniu lub innym miesiącu w którym kończy się orzeczenie?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 18 wrz 2024, 10:59

Wnoszę o przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego przyznanego decyzją nr ...... z dnia ......., tylko takie podanie mogą składać ?
Kasia cus
Praktykant
Od: 20 cze 2023, 12:37
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 18 wrz 2024, 11:53

Kasia cus pisze:
18 wrz 2024, 10:59
Wnoszę o przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego przyznanego decyzją nr ...... z dnia ......., tylko takie podanie mogą składać ?
moim zdaniem tak jak zrobi to w tym miesiącu co jest jeszcze ważne orzeczenie i decyzja. jak już po fakcie to nowy wniosek. może ktoś jeszcze się wypowie?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 18 wrz 2024, 14:43

Dostałam dzisiaj pierwsze zaświadczenie z powiatowego zespołu, gdzie jest tylko data złożenia wniosku o nowe orzeczenie a nie ma słowa o ważności starego. Pani miała poprzednie orzeczenie ważne do 31.08, na wrzesień przedłużyłam, więc w sumie wiem do kiedy jest ważność. Zostawić takie zaświadczenie czy się upierać o uzupełnienie ?
Poza tym podpisane przez sekretarza, brak wzmianki o upoważnieniu od przewodniczącego, ale to juz mozna pominąć...
atram
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 9:40
Zajmuję się: ŚR,FA,KDR,CP

Napisano: 18 wrz 2024, 15:07

a czy przyjmujecie same zaświadczenie czy wnioski też ?
Agnieszka12
Praktykant
Od: 16 mar 2023, 14:20
Zajmuję się: ŚR,FA

Napisano: 19 wrz 2024, 7:59

do mnie trafiają zaświadczenia z Powiatowego podpisane przez przewodniczącego, w którym powiatowy ustala ważność orzeczenia do 31.03.2025 r.
Ja chyba będę przyjmować nowe wnioski wraz z takim zaświadczeniem. I najlepiej te wnioski od października
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 wrz 2024, 8:11

od października 2024 r. nowy wniosek i zaświadczenie
- to osoba uprawniona musi tego dopilnować jeżeli chce dalej pobierać świadczenia uzależnione od niepełnosprawności (warunek złożenie wniosku o wydanie kolejnego orzeczenia w terminie ważności poprzedniego)
Lady90
Referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 13 z 17    [ Posty: 166 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x