Do spraw wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie tejże ustawy, które dotyczą postępowań o ustalenie niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności, stosuje się przepisy ustawy zmienianej, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą
Nie znalazłem w ustawie z dnia 24 lipca 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych uchylenia przepisów szczególnych, dotyczących ważności orzeczeń, wprowadzonych ustawą z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności.
Jeżeli coś nie jest uchylone lub zmienione, to nadal obowiązuje, więc pomimo dualizmu przepisów w sprawach osób niepełnosprawnych powyżej 16-go roku życia od momentu wejścia ustawy z 24 lipca 2024 r. uważam, że wydane decyzje na przepisach ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. w związku z przedłużeniem ważności orzeczeń nadal obowiązują z mocą do 30 września 2024 r. i nie należy ich ruszać, a niewydłużone, jeśli bym miał (a nie mam), bym wydłużył mimo wszystko na przepisach ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. która obowiązuje.
Problem ten minie od 1 października, no chyba, że ktoś zaśpi i nie wyda decyzji za czasy wcześniejsze.
nie doczytałam w tym zamieszaniu czy była o tym mowa - ustawa weszła w życie 2 sierpnia, a jeżeli ktoś złożył nowy wniosek do PCPR w czerwcu, to jeżeli przyniesie zaświadczenie to przedłużamy, czy wniosek w PCPR musi być złożony po 2 sierpnia?
czyli, jeśli ma ktoś przyznane (wydłużone) prawo do zasiłku pielęgnacyjnego przynosi mi zaświadczenie pod koniec września że złożyła wniosek na komisję i przedłużam na pół roku - bez wniosku, czy tak?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
czyli, jeśli ma ktoś przyznane (wydłużone) prawo do zasiłku pielęgnacyjnego przynosi mi zaświadczenie pod koniec września że złożyła wniosek na komisję i przedłużam na pół roku - bez wniosku, czy tak?
A jeśli jest przedłużone ŚP przyznane przez SKO, lub kończy się orzeczenie się orzeczenie u osób które mają przyznane ŚP przez SKO (stare zasady).
Przyjmujemy nowy wniosek z zaświadczeniem z Powiatowego Zespołu i wysyłamy do SKO?
Co z osobami które się odwołują od orzeczeń w powiatówce i w sądach? Nic z urzędu już nie robimy, ale te osoby dopytują o nową ustawę. Jedną mam co ma zwieszone postępowanie w sprawie odwołania od orzeczenia.
Nie, musi złożyć wniosek o zp.
czyli nie na podstawie samego zaświadczenia? Musi być wniosek o ZP?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nie, musi złożyć wniosek o zp.
czyli nie na podstawie samego zaświadczenia? Musi być wniosek o ZP?
na takim stanowisku stoi MRPiPS. Jest szansa że do końca tygodnia będzie oficjalny komunikat w tej sprawie.
W mojej ocenie wystarczyłby wniosek o zmianę decyzji w związku z wydłużeniem ważności orzeczenia, ale ne zamierzam o to kruszyć kopii.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett