To już jest przegięcie. Niech dadzą jeszcze nawet drobną ale niech dadzą podwyżkę zasiłku pielęgnacyjnego. W październiku idziemy z koleżankami na L4. Zobaczymy kto to zrobi + sprawozdanie + wypłaty + okres zasiłkowy. W końcu nie jestem pracownikiem zapewniającym prawidłową obsługę OPS. Niech robią to osoby z 1000 zł.
Ręce i wszystko opada. W opisie zmian nie jest to precyzyjnie ujęte, ale mam przynajmniej nadzieję, że przedłużanie ważności orzeczeń i świadczeń o kolejne 6 miesięcy nie zostanie na zawsze jako normalna procedura. To byłaby masakra.
Projekt ustawy wprowadza przepisy, które umożliwiają zachowanie ważności dotychczasowego orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności do czasu, gdy nowe orzeczenie stanie się ostateczne, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej tą ważność - pod warunkiem złożenia przez osobę niepełnosprawną wniosku o wydanie nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo stopień niepełnosprawności. Jest to szczególnie istotne dla osób niepełnosprawnych, które utraciłyby ważność orzeczeń o niepełnosprawności albo stopniu niepełnosprawności z upływem 30 września 2024
Ciężko mi się myśli dziś przez ten upał. Ktoś to przełoży z polskiego na nasze?
Wygasa Ci orzeczenie ale złożyłeś o wydanie nowego, to te które Ci wygasa orzeczenie jest jeszcze ważne 6 miechów nie dłużej niż do wydania nowego ostatecznego.