Wniosek o świadczenie wspierające na Y, a koniec SP na X w tle przedłużenie do 09/24 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 lip 2024, 9:30

Wypłaciłam za lipiec SP na dziecko X, któremu właśnie skończyło się orzeczenie- chciałam przedłużyć na sierpień i wrzesień wypłaty, ale zawsze wcześniej robię weryfikację w systemie plus dzwonie po ludziach. No i okazało się, że w ZUS jest zarejestrowany wniosek o świadczenie wspierające na dziecko Y( w rodzinie jest dwóch niepełnosprawnych braci). Co teraz ze świadczeniem pielęgnacyjnym? Nie mam co zawiesić bo nie mam decyzji na sierpień i wrzesień, czy informować tego rodzica, że skoro złożył na starsze dziecko wniosek do ZUS to na młodsze nie będzie przedłużenia? Czy jakaś furtka na ewentualna wypłatę za te dwa miesiące powinna być gdyby z ZUSem coś nie wyszło?
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 lip 2024, 13:31

Nie wiem czy dobrze rozumiem (upał) .... świadczenie wspierające otrzyma Janek a ty chcesz wstrzymać świadczenie piel. przyznane na Adama ?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 lip 2024, 13:57

poza Jankiem i Adamem by się zgadzało z tym, co ja odczytałem :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lip 2024, 13:18

Tom. pisze:
11 lip 2024, 13:57
poza Jankiem i Adamem by się zgadzało z tym, co ja odczytałem :lol:
mój post powstał po konsultacji z prawnikiem, który nie kazał wypłacać ŚP na młodsze dziecko. dzwoniłam tez do innych OPSów i pracownicy nie wiedza co zrobić w przypadku gdy jest dwoje dzieci i dwa świadczenia, nie mieli jeszcze przypadku, że opiekun złożył wniosek o świadczenie wspierające- wiadomo, ze to świeża sprawa. wołałabym niczego nie nadpłacić, ale też nie chcę nikogo pozbawiać pieniędzy. Pytam tu na forum bo standardowo moja nadgroliwość w analizowaniu i drążeniu pozbawiła mnie zdrowego spojrzenia na przepisy serio nie wiem co mam zrobić.
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 lip 2024, 13:25

a to nie jest tak że nie można pobierać świadczenia pielęgnacyjnego i wspierającego ale na TO SAMO dziecko?
tu są 2 inne osoby niepełnosprawne
Qerty
Referent
Od: 06 sie 2015, 20:29
Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO

Napisano: 17 lip 2024, 13:38

Mnie też się wydaje, że matka może mieć śp na jedno dziecko, a drugie pełnoletnie dziecko występuje o przyznanie świadczenia wspierającego.
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem