Kolejny problem-wspólny podatek

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Re: Kolejny problem-wspólny podatek

Post autor: jasiak »

Tom. pisze: 03 mar 2022, 12:55 ja odliczam u jednej
w zasadzie wyliczam proporcjonalnie
ale z braku czasu odliczam 1 małżonkowi
andzia2017
Starszy referent
Zajmuję się: PS, ŚW, FA
Kontakt:

Post autor: andzia2017 »

A jak jest tak: podatek wspólny za 2020 r -około 15.000 zł
Aktualnie kobieta jest rozwiedziona, oczywiście nie nie ma byłego męża w składzie rodziny, jak teraz obliczyć prawidłowo dochód?
typowa Grażyna
Stażysta
Zajmuję się: SR, ŚW, FA
Kontakt:

Post autor: typowa Grażyna »

weź pit 37
Polowanie
Praktykant
Zajmuję się: ŚR i FA
Kontakt:

Post autor: Polowanie »

Skoro wspólny podatek,to znaczy, że mąż był, dochód był, więc dlaczego go nie liczyć? W sensie męża. To są strikte dochody za 2020 rok i przy wspólnych rozliczeniach, Członek gospodarstwa był i jego dochód powinien być uwzględniony, bo nie ma utraty. To samo jest, kiedy członek rodziny umiera. Nie wnikniemy do rodzin, które nie korzystają ze świadczeń z Ośrodka, ale te, co korzystają, to znamy ich stan faktyczny na dany rok.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Słuchajcie, nie chce mi się wierzyć, że nie ma innego sposobu.. Sytuacje są różne. Niekoniecznie strona nie podaje małżonka... Są sytuacje, gdzie małżonek zmarł.. Może można w jakiś sposób pozyskać dane samodzielnie? Musi być jakiś sposób.
Agg23
Stażysta
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: Agg23 »

Klara27 pisze: 15 mar 2024, 12:46 Słuchajcie, nie chce mi się wierzyć, że nie ma innego sposobu.. Sytuacje są różne. Niekoniecznie strona nie podaje małżonka... Są sytuacje, gdzie małżonek zmarł.. Może można w jakiś sposób pozyskać dane samodzielnie? Musi być jakiś sposób.
ja, jeśli wiem kim jest współmałżonek (bo np. wcześniej składali razem) to po prostu wysyłam zapytanie "ręcznie" z zaznaczeniem, że rozliczenie było wspólne i wybieram te drugą osobę. Wtedy na wydruku mam dochody obojga. Jeśli współmałżonek jest nam "obcy", nie ma go w bazie to nie ma innego sposobu niż wezwanie o pit z danego roku
ODPOWIEDZ