Komornik a spółdzielnia mieszkaniowa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lis 2020, 13:08

Witam, mam pierwszy raz w życiu przypadek, otóż do naszego Ośrodka wpłynęło od komornika informacja o zajęciu wierzytelności, ogólnie to komornik siadł na spółdzielnie bo ta ma jakieś długi, dzwoniłem do tego komornika z zapytaniem dlaczego to również tyczny naszego ośrodka, komornik mi wytłumaczył, że w rozmowie z prezesem tej spółdzielni usłyszał, że nasz Ośrodek przelewa tam dodatki mieszkaniowe (raptem 2 osoby korzystają z tych dodatków), podałem temu komornikowi taki prosty przykład, jest sobie np. Pan Kowalski i musi płacić tej spółdzielni 500 zł za bieżące sprawy, otrzymuje od nas dodatek w wysokości np 250 zł i wiadomo musi te 250 zł dopłacić, i jak to będzie się miało? Otóż komornik mi powiedział, że Ci ludzie nie będą poszkodowani bo to w gestii spółdzielni leży poinformowanie ich że będą musieli dopłacać do wydatków, jak go zrozumiałem to jakby Ci ludzie mieli dodatki ale ten dodatek i tak na rachunek komornika pójdzie to nie będą poszkodowani, będą musieli dopłacić tą resztę, i tu powstaje problem bo nie wiem co zrobić, tzn. domniemam, że mógłbym zrobić decyzję zmieniającą z urzędu, ale czy wszczynać postępowanie? Ryczałt tych dwie osób wraz z dodatkiem idzie na konto spółdzielni, czy ci ludzie muszą mi określić czy chcą całość dodatku na konto komornika czy może ryczałty zgodnie z ustawą i ich wolą wypłacić im do rąk czy po prostu wszystko na konto komornika?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 02 gru 2020, 15:27

W sumie dziwny to przypadek, bo cała sprawa powinna się rozegrać między komornikiem, a spółdzielnią. Ty przelewasz do spółdzielni pieniądze ludzi, którzy nie są dłużnikami.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2020, 17:10

witaj, ja od samego początku tak myślałem, że jest to sprawa między komornikiem a spółdzielnią, a to po prawdzie asesor komorniczy mi tak powiedział, że mamy dodatki tych ludzi wysyłać, cwaniak pewnie myśli że spółdzielnia nie będzie regulować długu to najlepiej rzucić się na Ośrodek... dziękuje za radę
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 03 gru 2020, 8:24

Ty przelewasz do spółdzielni pieniądze ludzi, którzy nie są dłużnikami.
dokładnie tak
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x