KOMORNIK PŁACI I DO WIERZYCIELA I NA FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 sie 2014, 8:19

Wierzyciel ma zasądzone alimenty w kwocie po 750 zł na dziecko. FA płaci po 500 zł.Wierzyciel przyszedł z nowym wnioskiem i okazało się, że przez cały rok 2013 i 2014 komornik egzekwuje alimenty od dłużnika i wypłaca mu po 250 zł na dziecko jako wyrównanie do kwoty zasądzonych alimentów. Równocześnie co miesiąc komornik dokonuje wpłat do funduszu alimentacyjnego po 200-300zł.Jak to ugryźć? Są nienależne czy nie skoro komornik nie pomija fa we wpłatach?
Miłka

Napisano: 19 sie 2014, 7:40

Naprawdę nikt nie miał takiej sytuacji?
miłka

Napisano: 19 sie 2014, 8:10

jeśli dłużnik ma zaległość z FA i wierzycielka pobiera aktualnie FA to komornik winien przesyłać na FA. jeśli tego nie robi to niestety babka ma NP
Alinka

Napisano: 19 sie 2014, 11:25

Dziękuję za wypowiedź Alinka.Obawiam się ,że niestety będą NP, ale myślę też o tym,ze komornik dzieli wpłaty między Fa i wierzyciela, więc nie narusza kolejności określonej w ustawie.
miłka

Napisano: 20 sie 2014, 22:08

byłoby w porządku gdyby zadłużenie dłużnika u WAS czyli w OWW było co miesiąc ok zera czyli wypłacasz 500 zł od jakiegos czasu komornik przekazuje ci pieniadze i dochodzi do sytuacji ze w pewnym miesiącu ty masz dlug na zero, ale pomimo tego wyplacasz bo egzekucja jest nadal bezskuteczna bo komornik ma tez swoje zadluzenie. Pytanie, dlaczego komornik dawał 250 zł do wyrównania skoro powinien najpierw dac na wyplacany FA a potem co zostanie do wierzycielki???

Ja mam takiego dluznika, u ktorego ma u mnie zadluzenie i ma zadluzenie tez w innym OWW bo wierzycielka kiedys mieszala w innym miejscu. Co miesiac splaca mikomornik do zera i wtedy reszte przekazuje do 2 OWW. I mialam taka stuacje ze wierzycielka dostala od komornika, zglosila to u nas tak jak powinna, i po wyjasnieniach okazalo się ze KTOŚ przeoczył że jest 2 OWW i pieniadze dał wierzycielce. Kazałam jej te pieniadze odeslac bowlasnie za rok moglabymiec NP z FA.
Gość

Napisano: 18 wrz 2014, 13:43

a co w sytuacji jak komornik myślał że jest spłacony OWW i przekazywał nam 350zł i 140 - 160 wierzycielce a tymczasem u nas były jeszcze grosze do zwrotu (6 - 10zł) Jak teraz postąpić Kobieta powinna dostać w 2013r i FA i od komornika (tę nadwyżkę) ale mniej o te grosze które powinien spłacić nam do zera FA
ew@11

Napisano: 19 wrz 2014, 8:19

pomożecie?
ew@11

Napisano: 22 wrz 2014, 12:24

???
ew@11

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x