Mądre głowy pomocy,sprawa po SKO - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 sie 2014, 9:32

Proszę o pomoc, dłużnik odwołał się od decyzji o uznaniu za uchylającego się, podnosząc że nie zgłosił się na wywiad bo nic nie wiedział o wezwaniu, udokumentował że mieszkał w innej gminie. (wezwanie było awizowane, uznane za doręczone) Zero wpłat od dłużnika od lat. SKO uchyliło moją decyzję i nakazało ponownie przeprowadzić postępowanie, czyli wezwać na wywiad na dobry adres. Zrobiłam to, jesteśmy po wywiadzie, dłużnik bezrobotny aktywizowany w PUP. Moje pytanie – co teraz? Skoro SKO uchyliło decyzję to przecież mam wszczęte postępowanie administracyjne, które nie powinno sobie tak „wisieć”… Mam umorzyć postępowanie? Nie wiem czy mam do tego podstawy…. Owszem, dłużnik umożliwił wywiad ale nie płaci 6 m-cy, w sumie nic nie płaci. Czy samo zgłoszenie się na wywiad wystarcza, by umorzyć wszczęte postępowanie? Jaki art. powołać? A jeśli nie, to co mam z tym zrobić? Błagam, pomóżcie…
Johana

Napisano: 14 sie 2014, 10:06

Skoro nie płacił to ponownie uznajesz za uchylającego, nie ma przesłanek umorzenia
fundi

Napisano: 14 sie 2014, 10:29

Ale tym sposobem wobec wszystkich co nie płacą trzeba by było wydać taką decyzję, a przecież w przepisie jest że jeśli dłużnik uniemożliwi wywiad almentacyjny i nie wywiązuje się z min 50% alimentów.... Uczyli mnie że jak jest w przepisie coś i coś, to muszą zajść te dwa warunki. A tu u mnie pierwszy nie zachodzi, bo Pan zgłosił się ostatecznie na wywiad... mam wątpliwość.
Johana

Napisano: 14 sie 2014, 12:03

nie wiem co dokładnie ci sko w uzasadnieniu napisało, ale ja uważam że skoro ci uchyliło bo adres nie ten, TO NIC NIE WSZCZĘŁAŚ :!: Więc nie musisz żadnej decyzji wydawać.

Skoro uznałaś że adres na który wysłano wezwanie i później wszczęcie (awizowane) nie był adresem dłużnika (sko ci pewnie na tej podstawie uchyliło) to nie ma wszczęcia.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 12:04

Johana pisze:...SKO uchyliło moją decyzję i nakazało ponownie przeprowadzić postępowanie, czyli wezwać na wywiad na dobry adres. …

czyli SKO cofnęło cię na etap wezwania na wywiad.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 12:05

fundi pisze:Skoro nie płacił to ponownie uznajesz za uchylającego, nie ma przesłanek umorzenia

czasami tego nie rób - bo się nie pozbierasz jak cię kolejny raz SKO objedzie w kolejnym odwołaniu :o
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 12:26

Dziękuję FUN DUSZKU bardzo bardzo, sensownie to brzmi co napisałes. Czyli można uznać że skoro zawiadomienie o wszczęciu nie było doręczone, to nie było nic wszczęte i nie muszę się martwic. Uf, kamieni z serca. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Johana

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x