komornik zawiesił postepowanie art. 818 KPC - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 16 wrz 2015, 9:00

Komornik wysłał mi w maju 2015 r. informacje że zawiesza postępowanie zgodnie z art. 818 KPC ( Art. 818. § 1. Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie z urzędu jeżeli się okaże, że wierzyciel lub dłużnik nie ma zdolności procesowej ani przedstawiciela ustawowego. Na wniosek wierzyciela, a w wypadku gdy egzekucja została wszczęta z urzędu bez takiego wniosku, sąd ustanowi dla dłużnika nie mającego zdolności procesowej kuratora na czas do ustanowienia przedstawiciela ustawowego)
Według komornika nie powinnam wypłacać wierzycielowi alimentów od maja do teraz co wy na to?
mbbm.

Napisano: 16 wrz 2015, 11:26

ktoś coś podpowie
mbbm.

Napisano: 16 wrz 2015, 11:48

nie wiem, ja mialam raz przypadek, że dłużnik napisał do sądu o wstrzymanie prowadzonej egzekucji w sprawie alimentów tylko nie okreslił dokladnie jakiej wiec sąd wydał postanowienie o wstrzymaniu egzkeucji w sprawie alimentów do czasu zakończenia postepowania, na tej podstawie komornik mi przysłał ze wstrzymuje czy zawiesza juz nie pamiętam egzekucje dotycząca alimentów, na co my zawiadomilismy wierzycielke o wstrzymaniu wypłaty FA (chyba postanownienim to było zrobione).
I potem to juz było ciekawie bo dłuznik napisał do nas pismo jakim prawem pozbawiamy jego dzieci środków do zycia i musielismy mu odpisac ze to przeciez na Pana wniosek w sadzie. Pan zadzwonił nawet do urzedu wojewódzkiego zarządali ode mnie wyjasnien przesłałam im dokumenty i sie odczeplili. Po czym Pan napisał do Sądu ze mu chodziło tylko o wstrzymanie egzkecuji z nieruchmosci bo on sie z tym nie zgadza a nie z całymi alimentami, Sąd zmienił postanowienie, komornik podjął egzekucję a my wypłacilismy całe FA.

Ja uwazam ze komornik jest dla nasz znaczący bo mamy miec od niego zasw. o bezskutecznosci i inne informacje mające wpływ na prawo do FA. Skoro komornik napsiał ze zawiesza postepowanie, wg. mnie nalezalo zawiesić wypłate FA do czasu zakończenia postepowania i czekać. Jak zapadnie wyrok w tej sprawie to porozumieć się z komornikiem co i jak i wznowic wypłatę i wypłacic za okres wstrzymnia jezeli swiadczenia przysułgiwąły za ten okres.
ciii

Napisano: 16 wrz 2015, 11:49

brak podstaw do wstrzymania płacenia alimentów na podstawie samego zaśw. od komornika.
Miałaś robić wezwanie do złożenia wyjaśnień
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 11:57

Elmer ale kogo miałam wezwać do złożenia wyjaśnień wierzycielkę i jakich wyjaśnień? komornik zawiesił postępowanie bo nie mógł namierzyć dłużnika bo adres zameldowania dłużnika nie oznaczał miejsca zamieszkania.
Czyli samo zawieszenie postępowania nie oznacza że nie powinnam płacić FA? co Twoim zdaniem powinnam teraz zrobić, żeby to wyprostować :)
mbbm.

Napisano: 16 wrz 2015, 12:01

ustawa tego nie przewiduje. Nie ma dobrego rozwiązania.
Zawieszenie postępowania u komornika nie jest podstawą do wstrzymania wypłat.
Tak samo nie jest podstawą do wstrzymania wypłaty świadczeń z FA - chyba, że uznamy iż egzekucja się nie toczy i nie ma prawa do FA. Z tym bym był ostrożny.
Czy egzekucja została już odwieszona?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 12:05

tak komornik zajął rentę dłużnikowi
mbbm.

Napisano: 16 wrz 2015, 12:23

to wyślij do niego zapytanie czy będzie egzekwował alimenty za okres zawieszenia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 12:27

komornik twierdzi że za ten okres zawieszenia nie będziemy mieć różnice bo on nie naliczył wobec ośrodka za te m-c zadłużenia
mbbm.

Napisano: 16 wrz 2015, 12:28

to wyślij do niego drugie zapytanie na jakiej podstawie nie naliczył jak egzekwuje alimenty za ten okres i nie miał decyzji uchylającej FA
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x