KOMUNIKAT MPIPS na stronie i cas - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 13 paź 2015, 14:59

prostytutka to praca, koorwa to stan umysłu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 paź 2015, 15:28

A masz gdzieś zapis że informujesz takich rolników? Nie masz. To tyle w temacie. A jak rolnik chce się dowiedzieć jak uzyskac nowe ubezpieczenie to niech się uda do krus - przecież jest to napisane na samym końcu informacji.

A jak ktoś chce wiedzieć dlaczego taka ustawe wprowadzono, to niech się spyta posłów, bo to był projekt poselski.
małamii

Napisano: 13 paź 2015, 15:33

a Wardach na szkoleniu mówił zupełnie co innego nic w tym komunikacie !!!
ze my nikogo informowac nie musimy !!!
+ewa

Napisano: 13 paź 2015, 15:34

małami ręce idzie załamać po takim wpisie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2015, 15:52

Nic w komunikacie nie ma o jakichś OBOWIĄZKACH informowania rolników przez organ właściwy.
Jest to tylko proponowana procedura współpracy gminy i krus, jest tam tylko wspomniane, że dobrą praktyką będzie poinformowanie rolnika przez gminę o tym jakie ma opcje ubezpieczenia - tego rolnika któremu właśnie przyznaliśmy śp, szo, zdo, a nie wszystkich rolników, którym płacimy śp, szo, zdo.
A to, że zasadnym jest aby gmina po przyznaniu rolnikowi śp, szo, czy zdo, ustaliła z krusem, jaki ta osoba ma status ubezpieczeniowy w krus, to nic nowego, bo ja o to pytam krus od 11 lat, żeby mieć jednoznaczne stanowisko właściwego organu czy jest ubezpieczona w krusie czy nie. Tym bardziej będę pytac w nowych sprawach przyznania śp, szo teraz, kiedy weszły te przepisy dające możliwość wyboru nowego ubezpieczenia w krus.
gops22

Napisano: 13 paź 2015, 15:54

Jak gops22 - potrafisz ewa czytać? Bo mam wątpliwości czy rozumiesz to co jest napisane w informacji na stronie ministerstwa
kawazmlekiem

Napisano: 13 paź 2015, 16:20

kawazmlekiem pisze:Jak gops22 - potrafisz ewa czytać? Bo mam wątpliwości czy rozumiesz to co jest napisane w informacji na stronie ministerstwa
wyobraź sobie że tak :)

chodzi mi o to że mówił ze stanowisko ministerstwa jest takie ze my nic nie powinniśmy w zwiazku z tymi zmianami robic, a teraz odwracaja kota ogonem !
+ewa

Napisano: 13 paź 2015, 16:33

Ewa, ja też byłam na szkoleniu z Wardachem - ponad godzine omawiał ustawe z 5 sierpnia br., w tym obowiązki gmin wynikające z art. 3 tej ustawy, w tym mówił, że warto w nowych sprawach spytać krus jaki ma status ubezpieczeniowy dana osoba, której właśnie przyznaliśmy sp lub szo, gdyż jest ten nowy tytuł ubezpieczenia w krus, który wyłącza nasz obowiązek zgłoszenia takiej osoby do zus.
Jakim cudem ty usłyszałaś, że "nic kompletnie nie robimy", to naprawdę nie wiem. Przecież nawet w materiałach, które otrzymałaś jest tekst tej ustawy z ww. art. 3, wskazującym nasze obowiązki.
gops22

Napisano: 13 paź 2015, 16:44

gops22 pisze:Ewa, ja też byłam na szkoleniu z Wardachem - ponad godzine omawiał ustawe z 5 sierpnia br., w tym obowiązki gmin wynikające z art. 3 tej ustawy, w tym mówił, że warto w nowych sprawach spytać krus jaki ma status ubezpieczeniowy dana osoba, której właśnie przyznaliśmy sp lub szo, gdyż jest ten nowy tytuł ubezpieczenia w krus, który wyłącza nasz obowiązek zgłoszenia takiej osoby do zus.
Jakim cudem ty usłyszałaś, że "nic kompletnie nie robimy", to naprawdę nie wiem. Przecież nawet w materiałach, które otrzymałaś jest tekst tej ustawy z ww. art. 3, wskazującym nasze obowiązki.
moze źle sie wyraziłam, chodzi mi o to ze mowil ze w starych sprawach nie mamy obowiazku nikogo o niczym informowac, w nowych owszem zapytanie do KRUS
+ewa

Napisano: 13 paź 2015, 19:12

To wygląda na to, że dla opiekunów - rolników wprowadzono nowa formę ubezpieczenia na wniosek i będzie to tylko ubezpieczenie emeryt - rentowe tak jak w przypadku opiekunów w ZUS, będzie zaliczane do lat składkowych. Pytał się już ktoś w KRUS ?
wwo

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x