KOMUNIKAT MPIPS na stronie i cas - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 13 paź 2015, 19:59

Dlaczego w tym komunikacie MPiPS nie ma mowy o okresie przejściowym czyli od dnia przyznania rolnikowi ZDO SZO ŚP do dnia 1 października 2015 r.
Wg mnie nie ma możliwości opłacenia rolnikowi wstecz składek do KRUS i będą mieć przerwy w opłacaniu składek do KRUS a to wiąże się z tym że stracą uprawnienia do niektórych świadczeń.
Czy rolnik za którego będziemy płacić skł. em-ren do KRUS, a zdrowotną do ZUS będzie mógł iść na L4 ?
aga.w

Napisano: 13 paź 2015, 23:17

Mam wrażenie, że grunt zaczął mi uciekać pod nogami, nie wiem już nic. Składkę za osobę opłaca wójt, nie ma wójt burmistrz prezydent? Prawda? Czy gdzieś czegoś nie doczytalam?
Stworek30

Napisano: 14 paź 2015, 7:42

w ustawie o ub społ rolników jest definicja wójta -"wójt - rozumie się także burmistrza lub prezydenta miasta"
edata

Napisano: 14 paź 2015, 7:56

gops22 pisze: mówił, że warto w nowych sprawach spytać krus jaki ma status ubezpieczeniowy dana osoba, której .
ja też byłam i jakie obowiązki wynikają z ustawy wiem i bez szkolenia ale ... to warto to nie nasz obowiązek ... KRUS na nich nakrzyczał i szybko wymyślili cieniutki komunikat i nie jest to interpretacja przepisów tylko propozycja dobrej współpracy z KRUSem .. a tak prozaicznie zapytam a kasa chociażby na znaczki to gdzie ??? ... chcą dokładać roboty a kaski nie .. przykład na świadczeniu rodzicielskim .. :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 8:18

Widzę, że nie tylko ja ma problem z osobami pozostającymi w KRUS.
Co teraz z nimi zrobić?
Ludzie na pewno woleliby żeby ops opłacał im składki, bo wtedy więcej kasy dla nich. ale co zrobić z osobami, które do dnia dzisiejszego pobierają zdo lub szo albo śp i sami opłacają KRUS? Nagle mają zgłosić do KRUS że od 5 lat pobierają świadczenie w OPS??
Ale masakra...
Kulcia

Napisano: 14 paź 2015, 8:22

Kulcia pisze:Widzę, że nie tylko ja ma problem z osobami pozostającymi w KRUS.
Co teraz z nimi zrobić?
Ludzie na pewno woleliby żeby ops opłacał im składki, bo wtedy więcej kasy dla nich. ale co zrobić z osobami, które do dnia dzisiejszego pobierają zdo lub szo albo śp i sami opłacają KRUS? Nagle mają zgłosić do KRUS że od 5 lat pobierają świadczenie w OPS??
Ale masakra...
nie od 5 lat od 15 maja 2014 .. jak weszły oświadczenia o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa rolnego .. dokładniej od daty wpisanej na oświadczeniu przez rolnika
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 8:29

5 lat to był tylko przykład.
rok to też duży okres i jak to teraz wygląda, że nagle przychodzi i zgłasza (bo nie chce płacić) do KRUS...
Kulcia

Napisano: 14 paź 2015, 8:33

najlepiej jak napiszą, że od 01.10.2015 nie prowadza gospodarstwa. Tylko zastanawia mnie czy bycie ubezpieczonym w krusie na wniosek się jakoś inaczej nie liczy do lat pracy, bo składka jest chyba mniejsza niż przy obowiązkowym ubezpieczeniu jakie sami płacą. ma ktoś wiedzę na ten temat?
wiewiórka

Napisano: 14 paź 2015, 8:33

no i KRUS go wstecz wykluczy a my będziemy musieli wstecz zgłosić do ZUSu :roll:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 8:48

wstecz go wykluczy, wstecz go zgłosimy. złoży wniosek o przywrócenie i znowu będzie w KRUS.
Kulcia

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x