Konkretna zagwostka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 mar 2023, 14:17

Witam

Małżeństwo: żona ( swoje troje dzieci + dziecko z mężem ) mąż ( jedno dziecko ich wspólne) teoretycznie moge przyznać KDR małżeństwu. Ale co jeśli żona umarła ? Na dzień składania wniosku nie żyje? Mogę mu przyznać KDR jako Małżonkowi rodzica z władzą rodzicielska tylko na jego dziecko?
A co jeśli Pan za dwa miesiące zawiera kolejny związek małżeński ?

Pomocy :)
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 08 mar 2023, 16:02

ORA pisze:
08 mar 2023, 14:17
Witam

Małżeństwo: żona ( swoje troje dzieci + dziecko z mężem ) mąż ( jedno dziecko ich wspólne) teoretycznie moge przyznać KDR małżeństwu. Ale co jeśli żona umarła ? Na dzień składania wniosku nie żyje? Mogę mu przyznać KDR jako Małżonkowi rodzica z władzą rodzicielska tylko na jego dziecko?
A co jeśli Pan za dwa miesiące zawiera kolejny związek małżeński ?

Pomocy :)
Jak dla mnie jeśli żona zmarła (a on nie jest rodzicem trojga dzieci) to w chwili obecnej nie należy mu się karta. Co więcej, gdyby nawet posiadał już kartę z tego tytułu to zgodnie z art. 6 ust. 3 ustawy o KDR utraciłby uprawnienia ( w wyniku śmierci rodzica podobnie zresztą jak w przypadku np. rozwodu).

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 08 mar 2023, 16:57

Ale jak przez długi czas dzieci były na ich wspólnym utrzymaniu ? Jej trójka i jedno ich wspólne ? on utrzymywał wszystkie dzieci.
ORA
Stażysta

Napisano: 08 mar 2023, 23:30

Na pomoc przybywa ustawa o KDR:
Art. 6. [Zachowanie prawa do posiadania Karty pomimo zmian mających wpływ na istnienie tego uprawnienia]

2.
Małżonek rodzica, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania mimo wystąpienia zmian mających wpływ na istnienie tego uprawnienia, chyba że rodzic zmarł, utracił prawo do posiadania Karty, małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione albo rozwiązane przez rozwód, albo sąd orzekł o nieistnieniu małżeństwa.

I chyba tyle w temacie. Ja nie wydałabym mu KDR. To ten moment kiedy trzeba wyłączyć empatię ;)
Majestatyczna
Praktykant
Od: 23 sty 2016, 19:15
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2023, 8:21

Bardzo dziękuję Wam za pomoc :)
ORA
Stażysta

Napisano: 10 mar 2023, 12:58

Też ostatnio dzwoniła do mnie pani - wdowa po rodzicu trójki dzieci. Niby jako małżeństwo mieli troje dzieci, ale ona sama jest rodzicem dwójki. Z bólem serca, ale poinformowałam panią, że obecnie nie przysługuje jej KDR...
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11
Zajmuję się: KDR

Napisano: 31 mar 2023, 14:26

też jestem za tym że Pani miała 4 dzieci a pan tylko jedno więc karta mu się nie należy.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x