kontakt MRPiPS w sprawie 5-latków - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 06 wrz 2016, 13:54

powiedzcie mi czy ktoś z Was pisał albo dzwonił do MRPiPS w sprawie tych 5-latków które od wrzesnia 2016r. rozpoczeły roczne przygotowanie przedszkolne????????
+ewa

Napisano: 06 wrz 2016, 14:07

nie ma takich 5 latków - sa tylko bezprawne zaświadczenia ze szkół
gops22

Napisano: 06 wrz 2016, 14:51

a czy jest ktoś kto tak jak ja mając zaświadczenie ze szkoły (błędne czy nie nie mnie to oceniać) przyznał i będzie wypłacał stówki dla pięciolatków?
gośc

Napisano: 06 wrz 2016, 15:00

tak.
GOPS22 kłamie i nos mu rośnie zamiast co innego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 15:04

Tobie to oceniać a przede wszystkim wyjasniać, zwłaszcza wtedy jak masz na tacy podany stan prawny w tym zakresie, z którego jednoznacznie wynika, ze takie zaswiadczenie jest bezprawne.

Jak chcesz to udawaj dalej głupiego, chyba że nie udajesz...
gops22

Napisano: 06 wrz 2016, 15:13

masz zaświadczenie, że dziecko realizuje roczne przygotowanie przedszkole.
Masz w ustawie, że dodatek przysługuje również z tytułu rozpoczęcia rocznego przygotowanie przedszkolnego (nie ma napisane, że dla 6 latka realizującego roczne przygotowanie).
Znajdź podstawę do odmowy. Inaczej nie mamy o czym rozmawiać.

PS. ustalałem w zarządzie ustawy, jeżeli dziecko będzie miało opinię, jest zgoda szkoły i wola rodzica to dziecko to realizuje roczne przygotowanie. Jest to możliwe.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 15:14

Elmer pisze:tak.
GOPS22 kłamie i nos mu rośnie zamiast co innego.
dzięki Elmer bo wiesz ... jak wszyscy mówią że białe jest czarne to powoli zaczęłam wątpić ...
ale dzięki
pozdrawiam
gośc

Napisano: 06 wrz 2016, 16:07

Podstawa do odmowy - prosze bardzo - art. 14 ust. 3 ustawy o systemie oświaty, sprzeczne z tym zapisem zaświadczenie ze szkoły i tyle. Dla mnie wystarczy.

I srednio mnie interesuje pseudoporadnictwo elmera w tym zakresie, który brnie w głupoty bo nie potrafi sie przyznac ze czegos nie wiedział
gops22

Napisano: 06 wrz 2016, 19:35

art. 14 ust. 3:
Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu lub w innej formie wychowania przedszkolnego.

Cudowna podstawa do odmowy. Odmawiam 5-latkowi bo roczne przygotowanie przedszkolne ma obowiązek odbyć 6 latek :D

Popatrzyłbym jeszcze ciut niżej:
Art. 16. 1. Na wniosek rodziców naukę w szkole podstawowej może także rozpocząć dziecko, które w danym roku kalendarzowym kończy 6 lat.
1a. Dyrektor szkoły podstawowej przyjmuje dziecko, o którym mowa w ust. 1, jeżeli dziecko:
1) korzystało z wychowania przedszkolnego w roku szkolnym poprzedzającym rok szkolny, w którym ma rozpocząć naukę w szkole podstawowej, albo

2) posiada opinię o możliwości rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej, wydaną przez publiczną poradnię psychologiczno-pedagogiczną albo niepubliczną poradnię psychologiczno-pedagogiczną, założoną zgodnie z art. 82 oraz zatrudniającą pracowników posiadających kwalifikacje określone dla pracowników publicznych poradni psychologiczno-pedagogicznych.

Zauważmy jednak, że:
2. Dziecko, które zostało wcześniej przyjęte do szkoły podstawowej, jest zwolnione z obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3.

Jest zwolnione z obowiązku, nie oznacza jednak, że nie może go realizować.

W ustawie o świadczeniach rodzinnych mamy:
Art. 14. 1. Dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, a także osobie uczącej się na częściowe pokrycie wydatków związanych z rozpoczęciem w szkole nowego roku szkolnego.
1a. Dodatek przysługuje również na dziecko rozpoczynające roczne przygotowanie przedszkolne.

Nie ma słowa o tym, że to ma być obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne.
Pozdrawiam
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 21:39

zgadzam sie z tym co napisal Elmer,zauwazylam jednak, ze, przynajmniej u nas, ani jedno dziecko nie dostalo zaswiadczenia ze szkoly,ze realizuje roczne przygotowanie przedszkolne, mimo ze wiele z tych dzieci z rocznika 2011 chodzi do przedszkola a czesc do grupy 6-latkow realizujacych roczne przygotowanie przedszkolne...gdyby ktos takie zaswiadczenie mi przyniosl - nie uchylalabym dodatku, no ale nikt nie przyniosl...troche to zastanawiajace :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x