Witam, mam pytanie odnośnie ewidencji faktur na przełomie roku na koncie 300 (w koszty XII - 401/300), jestem po szkoleniu na którym szkolący powiedział, że takie księgowanie jest prawidłowe na przełomie roku i że saldo konta 300 oprócz w bilansie należy wykazać w RB 28S, co mnie bardzo zdziwiło. Przecież fa-y dot.poprzedniego roku przychodzą nawet w marcu, a RB-28S oddajemy w styczniu. Po za tym u mnie w jednostce program księgowy robi sprawozdania wykazując zobowiązania z kont zespołu 2. Co Wy o tym sądzicie, wypowiedzcie się proszę.
faktury dot. roku ubiegłego nie mogą przychodzić jeszcze w marcu gdyż tego zabrania ustawa o podatku VAT. W ustawie jest termin w jakim należy zafakturować dostawę towaru lub usługi. U mnie to koto nie występuje bardziej skłaniałabym się do konta 640 - chociaż można zrezygnować z rozliczeń międzyokresowych kosztów, nieistotnych co do wielkości wyniku lub kosztów występujących z tego samego tytułu i przechodzących z roku na rok w zbliżonej wysokości.
Jeżeli faktura przychodzi w styczniu z data grudniową to księguję ją w 4/201 w grudniu natomiast jeżeli przychodzi w styczniu z datą stycznia a dotyczy grudnia to księguję w 4/300 .Dopiero w 2015 roku 300/201 więc zobowiązania w 2014 jakoby nie występują jedynie koszt danego roku . Ja to tak rozumiem.
Byłam na szkoleni dotyczącym zamknięcia roku. Pani powiedziała, że salda konta 300 są zobowiązaniami i należy je ujmować w sprawozdaniu rb 28s jako zobowiązania niewymagalne.
Na te zobowiązania nie musi być pokrycia w planie finansowymi i zaangażowanie jest w roku następnym. Jeżeli faktura dotrze po sporządzeniu sprawozdania rb28 to należy sporządzić korektę.