kontrakt socjalny - jak zacząć - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lip 2016, 13:01

hej wszystkim ! jestem całkowitym świeżakiem w temacie kontraktu socjalnego - nie mam żadnego doświadczenia zawodowego a 2 etapie rozmowy kwalifikacyjnej dostałam krótki BARDZO ogólny opis rodziny i dwa kontrakty do wyboru. Czy jest ktoś kto mógłby mi po krótce wytlumaczyć jak się za to zabrać ?
przedstawie sytuacje i moje wątpliwości :

konkubinat z trójka małoletnich dzieci - oboje bezrobotni ona (31 lat) zarejestrowana w pup bez prawa do zasilku, on (33 lata) niezarejestrowany w pup. Mieszkają w jednopokojowym mieszkaniu matki konkubenta bez łazienki z toaletą na korytarzu. Ona w 32 tyg ciazy choruje na arytmię, nerwicę i depresję. Najstarszy syn posiada orzeczenie o niepełnosprawności.
Dochody : zasilki rodzinne z dodatkami 529 zł + zasiłek pielęgnacyjny 153 zł + zasiłek okresowy z MOPS 80 zł = 1482 zł
Występuje problem braku opieki nad dziećmi i zaniedbywania ich

Czy należy podpisac kontrakt z rodziną jeżeli ona i on zyją w konkubinacie ? jezeli tak, to czy ma być to kontrakt wspólny? jezeli nie, to czy mam sie skupić tylko na nim czy tylko na niej, a moze z nimi obydwojgiem tylko dwa różne kontrakty ? i który druk wybrać? Wiem, że z punktu widzenia niektórych może to proste - ale uwierzcie, komuś kto nie ma doświadczenia w pracy z przypadkiem, cięzko przełożyć wiedzę teoretyczną na praktykę :(
madi8

Napisano: 20 lip 2016, 13:34

Aby ruszyć z kontraktem powinnaś zapoznać się z rozporządzeniem określającym zasady stosowania kontraktu socjalnego. Piszesz, że dostałaś 2 kontrakty do wyboru. Uściślij tę kwestię o jakie kontrakty chodzi? Może masz dwa wzory druków kontraktu. Są one różne, gdyż dotyczyć mogą innych działań (współpracy z rodziną). Od Ciebie zależy, który zastosujesz. Wg postawionej diagnozy wybierasz problem dominujący w rodzinie i na tym się skupiasz określając priorytety. Tekst kontraktu wpisują do formularza obie strony tj. osoba podejmująca współpracę i pracownik socjalny.
Jolka58

Napisano: 20 lip 2016, 13:51

pierwszy druk to AI i AII a drugi BI i BII oraz karte diagnozy od ktorej musze zaczac. Wg mnie dominującym problemem jest zaniedbywanie dzieci i brak pracy ze strony konkubenta ale nie wiem czy dobrze rozumuje. Kobiecie natomiast można pomóc od stony jakiś konsultacji z psychologiem. Czy w takim wypadku należy podpisac kontrakt socjalny z rodzina na druku AI i AII - jezeli przyjełabym powyższy założenia ( o ile są prawidłowe) ??
PS. z rozporządzenime na pewno zaraz się zaznajomie DZIEKUJE :)
madi8

Napisano: 20 lip 2016, 16:56

W tym jest właśnie problem, że na studiach uczą nas wszystkiego, tylko nie tego, co potem potrzebne jest w praktyce. Na studiach to temat pisania kontraktu socjalnego to w ogóle nie istnieje. A o co chodzi z tym rozporządzeniem? To jest w ustawie o pomocy społecznej czy gdzie?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2016, 11:13

Rozporządzenie MPiPSp. z 8.11.2010r. w sprawie kontraktu socjalnego (Dz.U. nr 218, poz.1439)
Jolka58

Napisano: 22 lip 2016, 11:26

Ja w pierwszej kolejności wybrała bym ochronę macierzyństwa i dobro dzieci. Działaniami objęła bym przede wszystkim kobietę:
1. depresję leczy psychiatra a nie psycholog.
2. wsparcie psychologiczne owszem jest wskazane.
3. czemu nie ma pomocy 500Plus?
4. może trzeba skierować asystenta rodziny?
5. jeżeli jest niepełnosprawne dziecko może świadczenie opiekuńcze?
6. kontakt z lekarzem ginekologiem (opieka prenatalna i w połogu).
7. gospodarowanie budżetem domowym i t. d.
jolka58

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x