Dzieci na przepustce, a pomoc dla rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 lip 2016, 15:35

Witam, mam pewien dylemat.
Dzieci przebywają w placówkach (dom dziecka), przyjeżdżają na przepustki.
Teraz dostali przepustkę na całe wakacje.
Małżonkowie złożyli podanie o pomoc finansową.
Pytanie, czy liczyć dzieci do składu rodziny? Czy nie? (z powołaniem się na przepisy).
Bardzo proszę o pomoc
pracsocj

Napisano: 20 lip 2016, 21:03

Miałam taką samą sytuację, i pomoc udzieliłam na całą rodzinę, naszym narzędziem pracy jest przede wszystkim wywiad środowiskowy z którego wynika sytuacja rodzinna, przepisu prawnego myślę że nie znajdziesz, ewentualnie każdy powie że można wystąpić o opinię prawną do swojego radcy prawnego. Poprosiła bym również o zgodę na urlopowanie dzieci przez Sąd w okresie wakacji, jeżeli rodzina taki dokument posiada.
AK1

Napisano: 21 lip 2016, 9:13

Dziękuję za odpowiedź.
Rodzina posiada dokument o przepustce dzieci.
Właśnie myślę podobnie, że oceniam sytuacja na dzień wywiadu. Są dzieci, więc bym ich liczyła.
Szukałam tylko przepisu odnośnie czy dzieci przebywające w placówce liczą się do składu rodziny czy nie, ale nie znalazłam.
A skoro całe wakacje są, to jakby w tej rodzinie byli.
Choć spotkałam się ze stwierdzeniem, że skoro jako gmina płacimy (a nota za pobyt dzieci w placówce też będzie w okresie wakacyjnym) to już liczyć ich do rodziny nie powinno się
pracsocj

Napisano: 21 lip 2016, 13:33

Po co chcesz od razu pomagać? Poinformuj rodzinę, że na czas pobytu w domu przysługuje im 500+.
leoś

Napisano: 21 lip 2016, 13:53

żadne 500PLUS i inne świadczenia nie przysługują
madzia11

Napisano: 21 lip 2016, 14:51

Moja droga, po pierwsze mówił o tym na ostatnim szkoleniu Mazurkiewicz, a po drugie dzwoniłem w tej sprawie na infolinię do MRPiPS i usłyszałem to samo. Rodzinie na czas przepustki z DD dzieci na wakacje przysługuje 500+.
500+ nie przysługuje domom dziecka.
leoś

Napisano: 21 lip 2016, 15:27

Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:

2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;

dziecko na przepustce mimo wszystko jest nadal umieszczone
madzia11

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x