Kontrakt socjalny, proszę o pomoc - HYdE PaRK

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 25 sty 2016, 16:16

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy... Właśnie zakończyłem praktyki studenckie w mopsie na pracownika socjalnego. Pod koniec praktyk dostałem od kierowniczki zadanie: miałem samodzielnie opracować plan pomocy dla indywidualnego przypadku. Inni nie mogli mi podpowiadać. Na studiach też uczą nas wszystkiego, tylko nie tego, co przyda się w pracy. Ale napisałem dosyć sporo, opisałem
- Przyczyny trudnej sytuacji
- Możliwości i zasoby rodziny
- Bariery i ograniczenia rodziny
- Działania rodziny
- Działania pracownika socjalnego.

Jednak okazało się, że wszystko było źle :( Pani kierownik powiedziała mi m.in. że nie zawarłem kontraktu socjalnego. Czy mógłby mi ktoś pokazać wzór wypełnionego kontraktu socjalnego?
Raziel

Napisano: 25 sty 2016, 20:13

a masz

Napisano: 26 sty 2016, 1:40

Wielkie dzięki, czegoś takiego właśnie szukałem :) A jeszcze mam takie pytanie: jeżeli wywiad był przeprowadzony z kobietą, która ma problem z niepełnosprawnością, a jej konkubent stosuje wobec niej przemoc, ma problem z alkoholizmem i bezrobociem, to można na jednym druku kontraktowym zawrzeć osobny kontrakt z tą kobietą i jej konkubentem, czy trzeba ten kontrakt zawierać na osobnych drukach osobno z każdą osobą? Mówiąc krótko, czy na jednym druku kontraktowym mogę zawrzeć kontrakty ze wszystkimi członkami danej rodziny, od których będę wymagał jakiś działań? Myślę, że tak, ale wolę się upewnić. I potem rozpisywałbym osobno działania dla każdego członka rodziny.
Raziel

Napisano: 26 sty 2016, 21:13

W takim przypadku zawierasz dwa osobne kontrakty. Fakt, jest coś takiego, jak kontrakt rodzinny (więcej niż jedna osoba po stronie klientów, a po stronie pracownika - on jeden). Stosuje się to jednak wtedy, gdy po stronie rodziny jest jakiś podstawowy konsensus. W opisanym przez Ciebie przypadku bardzo trudno będzie wynegocjować cele, co do których wszystkie strony będą zgodne. Lepiej dwa kontrakty.
PS Zauważ, że rozporządzenie w sprawie wzoru kontraktu podaje dwa typy formularzy (A i B). W opisanej przez Ciebie sytuacji prawdopodobnie dla każdej z podanych osób w rodzinie trzeba będzie zastosować inny typ formularza. To też przemawia za dwoma osobnymi kontraktami.
betta27

Napisano: 26 sty 2016, 22:23

Wielkie dzięki za odpowiedź, to mi dużo wyjaśniło :idea: Dałbym lajka albo plusa albo coś takiego, ale nie wiem czy na tym forum jest coś takiego... Jest?
Raziel

Napisano: 26 sty 2016, 23:22

mówiąc szczerze, nie mam pojęcia, czy są tu jakieś lajki :) w każdym razie to bez znaczenia - z dwóch powodów:
1) admin coś pisze, że forum jest tylko do 3 lutego :(((
2) a tym wątku odpowiadają Ci same dziadki, a dla dziadków lajki są drugorzędne ;)
pozdrawiam :)
betta27

Napisano: 26 sty 2016, 23:37

no wypraszam sobie - dziadek dziadkiem ale lajki bym polubił :D
a masz

Napisano: 27 sty 2016, 7:01

To forum jest do 3 lutego? :shock: Dlaczego? :( Porozmawiajcie coś z tym adminem, napiszcie coś do niego, proszę, albo ja napiszę, tylko powiedzcie do kogo mam pisać. A znacie jakieś inne fajne forum pracowników socjalnych?
Gość

Napisano: 27 sty 2016, 13:43

Podobno zmiany dotyczyć będą tylko wyglądu forum - pojawi się jego nowsza wersja.
angoc

Napisano: 27 sty 2016, 22:02

~angoc
jeśli tylko wygląd to to jest małe miki... całkiem niedawno przyzwyczajaliśmy się do obecnej wersji forum i jakoś daliśmy radę
Mnie martwi bardziej to, co napisałeś niedawno - że to koniec Twojej dotychczasowej roli?! Przyznam, że TEJ ZMIANY to sobie nie wyobrażam. To nie będzie "dobra zmiana". To koniec pewnej niepowtarzalnej historii. Legendy. Tak - to dobre słowo: to koniec legendy.
betta27

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x