Witam wszystkich, jestem tutaj nowy... Właśnie zakończyłem praktyki studenckie w mopsie na pracownika socjalnego. Pod koniec praktyk dostałem od kierowniczki zadanie: miałem samodzielnie opracować plan pomocy dla indywidualnego przypadku. Inni nie mogli mi podpowiadać. Na studiach też uczą nas wszystkiego, tylko nie tego, co przyda się w pracy. Ale napisałem dosyć sporo, opisałem
- Przyczyny trudnej sytuacji
- Możliwości i zasoby rodziny
- Bariery i ograniczenia rodziny
- Działania rodziny
- Działania pracownika socjalnego.
Jednak okazało się, że wszystko było źle Pani kierownik powiedziała mi m.in. że nie zawarłem kontraktu socjalnego. Czy mógłby mi ktoś pokazać wzór wypełnionego kontraktu socjalnego?
Wielkie dzięki, czegoś takiego właśnie szukałem A jeszcze mam takie pytanie: jeżeli wywiad był przeprowadzony z kobietą, która ma problem z niepełnosprawnością, a jej konkubent stosuje wobec niej przemoc, ma problem z alkoholizmem i bezrobociem, to można na jednym druku kontraktowym zawrzeć osobny kontrakt z tą kobietą i jej konkubentem, czy trzeba ten kontrakt zawierać na osobnych drukach osobno z każdą osobą? Mówiąc krótko, czy na jednym druku kontraktowym mogę zawrzeć kontrakty ze wszystkimi członkami danej rodziny, od których będę wymagał jakiś działań? Myślę, że tak, ale wolę się upewnić. I potem rozpisywałbym osobno działania dla każdego członka rodziny.
W takim przypadku zawierasz dwa osobne kontrakty. Fakt, jest coś takiego, jak kontrakt rodzinny (więcej niż jedna osoba po stronie klientów, a po stronie pracownika - on jeden). Stosuje się to jednak wtedy, gdy po stronie rodziny jest jakiś podstawowy konsensus. W opisanym przez Ciebie przypadku bardzo trudno będzie wynegocjować cele, co do których wszystkie strony będą zgodne. Lepiej dwa kontrakty.
PS Zauważ, że rozporządzenie w sprawie wzoru kontraktu podaje dwa typy formularzy (A i B). W opisanej przez Ciebie sytuacji prawdopodobnie dla każdej z podanych osób w rodzinie trzeba będzie zastosować inny typ formularza. To też przemawia za dwoma osobnymi kontraktami.
mówiąc szczerze, nie mam pojęcia, czy są tu jakieś lajki w każdym razie to bez znaczenia - z dwóch powodów:
1) admin coś pisze, że forum jest tylko do 3 lutego ((
2) a tym wątku odpowiadają Ci same dziadki, a dla dziadków lajki są drugorzędne
pozdrawiam
To forum jest do 3 lutego? Dlaczego? Porozmawiajcie coś z tym adminem, napiszcie coś do niego, proszę, albo ja napiszę, tylko powiedzcie do kogo mam pisać. A znacie jakieś inne fajne forum pracowników socjalnych?
~angoc
jeśli tylko wygląd to to jest małe miki... całkiem niedawno przyzwyczajaliśmy się do obecnej wersji forum i jakoś daliśmy radę
Mnie martwi bardziej to, co napisałeś niedawno - że to koniec Twojej dotychczasowej roli?! Przyznam, że TEJ ZMIANY to sobie nie wyobrażam. To nie będzie "dobra zmiana". To koniec pewnej niepowtarzalnej historii. Legendy. Tak - to dobre słowo: to koniec legendy.