kontrola rodzin zastepczych

~mała

kontrola rodzin zastepczych

Post autor: ~mała »

Witam

chciałaby się dowiedzieć czy kontrolujecie rodziny zastępcze i w jaki sposób?
u nas szefostwo po tym co się stało w Pucku zobowiązała pracowników socjalnych do tego by odwiedzali rodziny zastępcze i robili z tego notatkę. wcześniej wzywaliśmy do siebie rodziny i wypełniali druk oceny sytuacji dziecka a teraz nie wiem jak to ma wyglądać.
~marynia

Re: kontrola rodzin zastepczych

Post autor: ~marynia »

Niech kierownictwo zatrudni koordynatora. Od kontroli w rodzinach jest koordynator.
joanna000123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: joanna000123 »

koordynator de facto robi to samo co socjalny, a dodatkowo ma mieć nadzór ścisły nad rodziną, u nas robią notatki służbowe z każdej wizyty
joanna000123
~xxxx

Post autor: ~xxxx »

u nas koordynatora nie ma....wszystko z rodziną, póki co robi socjalny... dwa razy do roku piszemy pisma do szkół i przedszkoli z zapytaniem o funkcjonowanie dziecka z rodziny zastępczej...i standardowe odwiedziny
~Michał

Post autor: ~Michał »

nie ma w przepisach czegoś takiego jak kontrola RZ i pracownicy chyba o tym zapomnieli. Jest natomiast w przepisach nakazana współpraca z RZ i o tym też pracownicy zapomnieli.
~mm

Post autor: ~mm »

my współpracujemy z RZ na zasadzie że wzywamy ich do siebie, ale najczęściej przychodzi tylko jedno z rodziców. a teraz mamy zamiar ich odwiedzać w domach i sprawdzać jak tam dzieciaki faktycznie się mają.i to podciągniemy pod ta współpracę.
interesuje mnie jak to jest w innych pcperach?
~Dora

Post autor: ~Dora »

słuchajcie, a jak zrobicie ocenę nie bedąc w domu rodziny tyle razy ile trzeba? jak w rodzinie jest koordynator to on może przekazać te informacje, a jak go nie ma to chyba trzeba sie wybrać, nie? oczywiscie do oceny potrzebne są jeszcze inne wazne onformacje, np. ze szkoły, asystenta itd..
~A

Post autor: ~A »

nie zastanawialiscie sie Panstwo w jaki sposob wspierac rodziny zastepcze? W ustawie jest mowa o pomocy ze strony koordynatorow a nie kontroli,Koordynator to funkcja powolana po to,by pomagac rodzinom zastepczym w pelnieniu ich opieki nad dziecmi.
Moze by tak zaczynac wspolprace z rodzina od pytania \" w czym moge panstwu pomoc?\"
Moze by tak z a p r o s i c na spotkanie a nie w e z w a c?
Moze zaproponowac wizyte i spotkanie z cala rodzina a nie wpadac bez uprzedzenia na kontrole?
Instytucja rodziny zastepczej jest w pewnym sensie instytucja zaufania publicznego i powinna byc przez urzedy traktowana po partnersku.Jak chcecie \"wspolpracowac\" a rownoczesnie nie miec zaufania i wciaz probowac rodzine na czyms \"zlapac\"???
~koordynator

Post autor: ~koordynator »

w pełni się zgadzam z ~A.....nie wyobrażam sobie wpadania do rodziny bez zapowiedzi, no chyba że zachodzą uzasadnione podejrzenia że coś jest nie tak jak powinno a wizyta bez zapowiedzi wyjaśni sprawę....
~Iśka

Post autor: ~Iśka »

ja też przed każdym wyjsciem w teren dzwonię do rodzin i powiadamiam o mojej wizycie, zastanawiam sie tylko jak częste maja byc te wizyty? Raz w miesiącu czy częściej ( mam tu na myśli przeciętnie funkcjonujące rodziny bez większych problemów)
ODPOWIEDZ