prośba

ODPOWIEDZ
~Madź

prośba

Post autor: ~Madź »

czy mógłby mi ktoś powiedzieć co ze mną będzie. w rodzinie zastępczej byłam 13 lat, teraz od 3lat jestem usamodzielniona i dostaje pomoc na kontynuowanie nauki 494zł. Jednak wiem, że w tym miesiącu przekroczę próg, gdyż dostanę więcej renty ok. 1050zł. Kiedyś ktoś mi powiedział, że na kn nie ma progu, jednak moja pani cały czas skrupulatnie go sprawdza. Decyzje z zusu dostanę dopiero jak doniosę zaświadczenie ze studiów, więc dopiero w polowie miesiąca zgłosze się z tym do pcpr. czy to prawda, że zabiorą mi pomoc na kontynuowanie nauki?
~Michał

Re: prośba

Post autor: ~Michał »

Spokojnie
Nowelizacja ustawy z sierpnia tego roku przewiduje, że nie można odebrać pomocy na kontynuowanie nauki z uwagi na przekroczenie progu finansowego ponieważ nowa ustawa takiego progu nie przewiduje.
Problem jest tylko taki, że jak ci cofną pomoc to musisz się odwołać od tej decyzji (14 dni) na podstawie art 240 ust 3 Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej lub jak nie zdążysz to złożyć nowy wniosek który muszą rozpatrzyć pozytywnie.
~Edyta

Post autor: ~Edyta »

Zgadzam się, zgodnie z art. 240 ust. 3 pomoc na kontynuowanie nauki dla osób usamodzielnianych, które opuściły rodzinę zastępczą przed 1 stycznia 2012r. przysługuje niezależnie od dochodu, pod warunkiem spełnienia warunków określonych w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
~Edyta

Post autor: ~Edyta »

Zgadzam się, zgodnie z art. 240 ust. 3 pomoc na kontynuowanie nauki dla osób usamodzielnianych, które opuściły rodzinę zastępczą przed 1 stycznia 2012r. przysługuje niezależnie od dochodu, pod warunkiem spełnienia warunków określonych w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
~Madź

Post autor: ~Madź »

To dziękuję bardzo. Widocznie będę musiała się odwołać, gdyż jeszcze na koniec sierpnia pani z pcpr straszyła mnie, że stracę pomoc, gdyż renta była blisko progu. Jeszcze raz dziękuję :)
~Gosia

Post autor: ~Gosia »

tu nie ma co straszyć, tu trzeba ustawę poczytać - to do Pani z PCPRu
ODPOWIEDZ