kontrole w GOPS i MOPS
kontrole w GOPS i MOPS
czy miał z was ktoś kontrolę z RIO lub NIK jak byli w Urzędzie Gminy
Re: kontrole w GOPS i MOPS
Tak my mielismy, prosili o przyniesienie sprawozdań z dochodów Rb 27S i Rb 27ZZ porównywali z urzędem i do tego wydruki sald z kont ksiegowych czy sie zgadzają,ze sprawozdaniem
A u nas chcieli informację w jakich terminach Urząd Gminy przekazywał nam dotacje i jakie było wykonanie zadań zleconych (tzn. na jakiej podstawie urząd wojewódzki przyznawał nam plan, jakie informacje w ciągu roku wysyłaliśmy do urzędu wojewódzkiego, jak nas kontrolowano, czy starczało nam pieniędzy, ile dotacji zwracaliśmy i dlaczego). Całą korespondencję musiałam kserować, łącznie z monitoringami, sprawozdaniami itp. To był NIK.
RIO jest teraz, w urzędzie, od dwóch miesięcy, na razie cisza, nic od nas jeszcze nie chcieli. Bo ostatnio jak był to sprawdzał zasiłki stale- każdą teczkę.
RIO jest teraz, w urzędzie, od dwóch miesięcy, na razie cisza, nic od nas jeszcze nie chcieli. Bo ostatnio jak był to sprawdzał zasiłki stale- każdą teczkę.
Czy ktoś miał kontrolę z Urzędu Wojewódzkiego z dochodów i dotacji na zadania zlecone jeśli tak to co kontrolują
Zakres kontroli pewnie zależy od kontrolujących albo województwa. U mnie sprawdzali terminowość przekazywania dochodów - tzn. ZA, FA, zwrotu kosztów upomnienia. Odnośnie wydatków, to każdy wydatek na podstawie wydruku kont 130 i porównania z dokumentami dot. wydatków z zadań zleconych. Sprawdzano każdą listę wypłat i wydatki w ramach 3% na koszty obsługi. Porównywano deklaracje DRA i terminowość opłacania składek za podopiecznych. Sprawdzano nawet terminowość przekazywania zaliczki na podatek i składek ZUS od pracownika jeżeli koszty płac księgowane były z kosztów obsługi. U pracownika merytorycznego sprawdzane były dokumenty dot. przyznawania świadczeń. Nie wiem czy to wszystko ale trwało to ok. miesiąca a nie jesteśmy dużą jednostką
Oprócz kontrole w GOPS i MOPS - Księgowość przeczytaj również:
Odsetki jak zaksięgować
nagroda jubileuszowa
koszty komornicze
wydatki strukturalne
KDR
wydatki inwestycyjne z dotacji 85212
projekt - dodatkowa praca Główny Księgowy
2%
ZDO
sprawozdanie ze ŚR
rozliczene zwolnienia