kontynuowanie nauki - art. 146 ust. 4 - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 17 wrz 2013, 15:31

Witam :)
Pomożcie mi proszę w interpretacji przepisu art. 146 ust. 4
- czy pomoc na kontynuowanie nauki przysługuje do 31 sierpnia w przypadku gdy osoba usamodzielniana ukończy szkołę w dniu 28 czerwca i nie zamierza kontynuować nauki ( w programie usamodzielnienia też nie ma nic o dalszej kontynuacji nauki ) ???
~Tomasz

Napisano: 17 wrz 2013, 15:40

według mnie nie. przysługuje do 28 czerwca, tj. do zakończenia nauki.
~Dora

Napisano: 17 wrz 2013, 15:52

Mi się wydaje, że jeśli to szkoła to przysługuje na rok szkolny.
28 czerwiec to termin zakończenia nauki we wszystkich szkołach a pomoc przyznaje się na czas roku szkolnego.

Gdyby to był kurs czy przygotowanie zawodowej to raczej wtedy na czas trwania tych dwóch.
~Kasia2

Napisano: 17 wrz 2013, 16:33

he he, może ktoś jeszcze się wypowie?
~Dora

Napisano: 17 wrz 2013, 16:47

wg mnie do 28 czerwca
~A..

Napisano: 18 wrz 2013, 11:14

Pytanie do założyciela tematu. Jaka to szkoła?
Czy to szkoła, dla której wg ustawy o systemie oświaty liczy się rok szkolny?
Pytam, bo wg art. 63 ww. ustawy:
\"Rok szkolny we wszystkich szkołach i placówkach rozpoczyna się z dniem 1 września każdego roku, a kończy – z dniem 31 sierpnia następnego roku.\".

Dla mnie sprawa byłaby jasna, gdyby na zaświadczeniu była informacja, że rok szkolny dla tej osoby skończy się 28 czerwca.
Kończy się nauka, a pomoc przysługuje na czas trwania roku szkolnego. Akurat SKO i w tym temacie się wypowiadało, ale nie będę przedstawiała tego jak wzór, bo wiadomo, że z tym bywa różnie.
Nie sądzę, że takie zaświadczenie będzie wystawione w przypadku szkół, gdzie mamy ustawowy rok szkolny.

Bardzo łatwo źle doradzić, jeśli dane są niepełne, dlatego ponawiam pytanie, jaka to szkoła?
~Kasia2

Napisano: 19 wrz 2013, 9:39

szkoła policealna,
co do SKO to akurat w tym temacie nie miałem z nimi do czynienia, a jak orzekali ?
~Tomasz

Napisano: 19 wrz 2013, 13:04

byłoby prościej gdyby wypłacać (w przypadku zakończenia nauki) także do końca roku szkolnego, akademickiego... chciałabym tak. ale ustawa mówi, że na czas nauki, do czasu jej zakończenia. naukę zakończył 28 czerwca. ja to trochę inaczej przyjmuję niz kasia2. u nas zawsze tak sie robi. ale na 100% nie wiem jaka jest intencja ustawodawcy. SKO sobie może... jedno tak orzeka inne inaczej. chyba, że ma ktoś wyrok sądu w tym temacie.
Inni - jak robicie??
~Dora

Napisano: 23 wrz 2013, 12:27

Z rokiem szkolnym nie ma problemu, bo ustawa o systemie oświaty definiuje pojęcie \"rok szkolny\" i trwa on od 1.09. do 31 .08 następnego roku.
Nie widzę tutaj sytuacji, aby miało być inaczej.

Odnośnie roku akademickiego, rektor każdej uczelni wydaje zarządzenie odnośnie organizacji roku akademickiego i ustala ile trwa w danej uczelni rok akademicki.

Ja rozróżniam pojęcia \"przyznaje się na czas nauki\" (art. 146 ust. 3) a \"przysługuje w czasie trwania odpowiednio roku szkolnego, roku akademickiego (...)\" (art. 146 ust. 4).

Przyznaje się póki się uczy (dowodzi temu zaświadczenie ze szkoły, uczelni itp.), ale pomoc przysługuje odpowiednio jak trwa rok szkolny i akademicki, kurs, przygotowanie zawodowe.

Nie możemy sami definiować tych pojęć, od tego mamy stosowne ustawy tj. ustawa o systemie oświaty i ustawa o szkolnictwie wyższym (na jej podstawie rektorzy wydają regulaminy, zarządzenia i ustalają rok akademicki).

Piszesz Dora, że \"ustawa mówi, że na czas nauki, do czasu jej zakończenia. \" Nie widzę, żeby mówiła, że \"do czasu jej zakończenia\", ale \"nie dłużej niż do ukończenia przez osobę usamodzielniana 25 roku życia\".

~Kasia2

Napisano: 23 wrz 2013, 12:42

Do ~Tomasz szkoła policealna wpisuje się w ustawę o systemie oświaty i obowiązuje ją rok szkolny z ustawy.

Problemem jest to, że nigdzie nie ma zapisu, że po zakończeniu szkoły traci się uprawnienia, nie ma też osobnego przepisu mówiącego, że gdy uczeń/student zakończy naukę to już się nie uczy a rok szkolny/akademicki obejmuje wszystkich, nawet tych, którzy zakończyli wcześniej edukację.

Jako ciekawostka, jest wyjątek dotyczący roku akademickiego jedynie, mianowicie:
Art 176 ust. 2 ustawy o szkolnictwie wyższym:
\"Datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego, w przypadku kierunków lekarskiego, lekarsko-dentystycznego i weterynarii – data złożenia ostatniego wymaganego planem studiów egzaminu, a w przypadku kierunku farmacja – data zaliczenia ostatniej, przewidzianej w planie studiów praktyki.\"
A art 176 ust 2a mówi:
\"Osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia, zachowuje prawa studenta do dnia 31 października roku, w którym ukończyła te studia.\".

Tak więc, nie jest to takie proste.
Powtarzam, że faktycznie pomoc przyznaje się na czas nauki, ale nigdzie nie ma powiedziane, że do jej zakończenia, a pomoc przysługuje odpowiednio na rok szkolny/akademicki. (z małym wyjątkiem jw.)
~Kasia2

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x