kontynuowanie nauki - art. 146 ust. 4 - Stare tematy

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 25 wrz 2013, 16:14

Jeśli nie jest promowany to znaczy, że został skreślony.

~Dora może powiem tak, że trochę uogólniam, bo mam wychowanków na starych zasadach i na nowych.
W przypadku starych to się czepiam i robię wg przepisów, w przypadku nowych troszkę inaczej to wygląda.
Doświadczenie jednak pokazuje jednak jedno i to co pisała już ~Edyta w innym wątku, żeby nie ufać bezgranicznie wychowankom.

Zapis ustawy definiuje, że osoba zobowiązana jest obowiązana przedłożyć \"nie rzadziej\" niż raz na 6 miesięcy zaświadczenie. Można częściej - tego nie zakazuje, mówi tylko, żeby to nie był okres dłuższy niż 6 m-cy.
Muszę też sama wystąpić, jeśli mi nie przyniesie. Może też być tak, że pracuje i nie ma czasu.

Są wychowankowie, których trzeba pilnować i w stosunku do nich wolę mieć jednak co 3 m-ce.
I nie chodzi tu o kontrolę wychowanka, ale wypłaconych środków. Zawsze szef może powiedzieć, że to moja wina, bo nie dopilnowałam i mam zwrócić nienależnie wypłacone...

Co do świadectw, to ja zawsze mówię, że może być zaświadczenie lub świadectwo, ale wychowankowie sami mi dają to świadectwo.
Świadectwa też mi coś mówią o wychowanku i ewentualnej dalszej pracy z nim. Widząc jakie ma oceny, z czym sobie lepiej radzi skuteczniej mi doradzić do jakiej jeszcze szkoły może iść, co może dalej robić.

Jak Ciebie z kolei czytam to mam wrażenie, że tylko spisujesz wniosek, kwestionariusz i nic więcej Cię nie obchodzi.
A powinno, bo to też wpływa na realizację IPU. Skąd mam wiedzieć, czy wychowanek go realizuje i jak realizuje?
Nie pracujesz w ogóle z wychowankami?
Miałam już tak, że szukałam np. szkoły a mając dokumenty łatwiej mi było, gdyż wiedziałam, w którym kierunku mam szukać.

~Kasia2

Napisano: 25 wrz 2013, 16:22

Do ~lola, moja odpowiedź jest wyrwana z kontekstu, ale też nie wiem, czy chodzi o to, że wychowanek ukończył szkołę, czy po prostu nie zdał do następnej klasy czy został skreślony?

Nie miałam takiego przypadku jeśli nie został promowany ale będzie powtarzał klasę to moim zdaniem przysługuje pomoc w wakacje.
Można to jednak zawsze podpiąć pod nierealizowanie IPU, jednak wszystko zależy od sytuacji.

Niech się wypowiedzą inni, jak w przypadku uczniów, którzy nie zostali promowani.
~Kasia2

Napisano: 26 wrz 2013, 10:52

kasiu2, jeśli nie jest promowany to nie znaczy, że został skreślony. po prostu nie zdał i w zależności od sytuacji należy wypłacać w wakacje. oczywiście jesli nie marnotrawił pomocy itd. itp.
jesli sam daje świadectwo to ok. jeśli ty żądasz to mam wątpliwości...
mylisz się co do mnie, źle odczytujesz moje wpisy... moja praca z wychowankami daleka jest od tylko urzędniczej. pomagam im na bardzo wielu płaszczyznach i to się sprawdza. kładę duży nacisk na IPU i na to na co się umawiam z wychowankiem i do czego dążymy, jakie mamy cele...
co do ograniczonego zaufania - chyba kazdy pracujący z młodzieżą takie ma!
lubię po prostu polemizować tutaj na forum, nie musisz cytować ustaw bo je znam. obserwuję koleżanki/kolegów i podtrzymuje tezę, ech... nie chce mi się już pisać tego samego... pozdrawiam!
~Dora

Napisano: 26 wrz 2013, 14:41

Ok, ~Dora przyjęłam do wiadomości, ale po prostu tak to odebrałam.
Cieszę się, że jest inaczej i się myliłam.

Co do tego niefortunnego wychowanka, który nie został promowany to moja odpowiedź została poprawiona w późniejszym poście ale przed Twoją odpowiedzią. Jakoś po przeczytaniu pytania od razu pomyślałam o skreśleniu, ale potem oczywiście doszłam i do tego, że może być inna sytuacja :)

Napisałam potem odpowiedź, która zgadza się z Twoją, więc jest OK.

Przyznam się, że z wychowankami nie pracuję długo, jednak na samym początku mojej pracy z nimi okazało się, że jeden z nich nas wodził za nos (na szczęście szybko to wykryłam) i nie ukrywam, że po prostu nauczyło mnie to, by nie ufać bezgranicznie. Mam też takich, którzy są w porządku.
~Kasia2

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x